La Generalitat prorroga i modifica les mesures en matèria de salut pública per contenir el brot epidèmic de la COVID-19
Les mesures preses entren en vigor el divendres 30 d'octubre amb una durada inicialment prevista de 15 dies i no limiten la majoria de serveis propis de la psicologia.
Amb entrada en vigor el mateix 30/10/2020, i amb una durada inicialment prevista de 15 dies, cal destacar les següents previsions per a les activitats professionals i serveis amb obertura al públic relacionades amb la psicologia:
- S'obliga els titulars dels centres de treball a limitar al màxim la mobilitat laboral de persones treballadores. A aquest efecte, han d'implementar treball a distància o teletreball, llevat quan és impossible desenvolupar l'activitat laboral a distància o bé quan no es disposa acreditadament dels mitjans per fer-ho. En aquest darrer cas s'han d'establir horaris d'entrada i sortida esglaonats, flexibilitat horària o similars.
- Garantir el manteniment de la distància de seguretat interpersonal mínima. I quan això no sigui possible, proporcionar a les persones treballadores els equips de protecció adequats al nivell del risc.
- Adoptar mesures de neteja i desinfecció adequades, garantir la ventilació dels espais i edificis, evitar aglomeracions i intensificar la neteja de superfícies.
- Posar a disposició aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida autoritzats, per a la neteja de mans.
- Ús obligatori de la mascareta, en els termes que ja regien fins ara.
- Adoptar mesures per evitar la coincidència massiva de persones, tant de les persones treballadores com de les clientes o usuàries, durant les franges horàries en què es prevegi més afluència.
- Estan prohibides les trobades i reunions de més de sis persones, excepte les persones que estiguin desenvolupant una activitat laboral, o bé quan es tracta d’una activitat docent o extraescolar o d'intervenció socioeducativa permeses.
- Les empreses no poden oferir serveis que impliquin un contacte personal proper, tret que sigui un servei essencial, sanitari, social o sociosanitari.
- Les activitats docents, i les activitats d'intervenció socioeducativa (serveis d'intervenció socioeducativa i centres oberts), s'han de dur a terme d'acord amb els corresponents plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT i la normativa relacionada, aplicant rigorosament les mesures de prevenció i protecció de la salut.
- Se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil, l'esport escolar i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l'horari lectiu habitual dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu o formatiu. En queden exceptuades les activitats extraescolars organitzades o promogudes pels centres educatius, les seves associacions de mares i pares d'alumnes o les seves seccions esportives, així com per les associacions esportives escolars o figures anàlogues, com les entitats esportives legalment previstes, i que estiguin previstes en les respectives programacions generals anuals, quan aquestes es realitzin en el centre educatiu i els grups constants en què s'agrupin els participants siguin coincidents amb els grups de convivència estable definits per l'activitat lectiva. A aquests efectes, no tenen consideració d'activitat extraescolar, perquè són ensenyaments reglats, la formació que imparteixen els centres d'educació d'adults, les escoles oficials d'idiomes i els ensenyaments de règim especial reglats.
Així mateix, cal tenir en compte les següents limitacions a la mobilitat i desplaçaments personals:
- Es recomana que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, així com la circulació per les vies d'ús públic, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats competents.
- Queda restringida l'entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments, adequadament justificats, que es produeixin per algun dels motius següents:
a) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i socials.
b) Compliment d'obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.
c) Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d'educació infantil.
d) Retorn al lloc de residència habitual o familiar.
e) Assistència i cura a persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
f) Desplaçament a entitats financeres i d'assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs.
g) Actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials.
h) Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.
i) Realització d'exàmens o proves oficials inajornables.
j) A causa de força major o situació de necessitat.
k) Qualsevol altra activitat d'anàloga naturalesa, degudament acreditada. - Addicionalment, des de les 06.00 hores de divendres fins a les 06.00 hores de dilluns, queda limitada l'entrada i sortida de persones de cada terme municipal, amb les excepcions previstes en el punt anterior.
Per tant, a la vista de la redacció de la norma pel que fa a la limitació de la mobilitat i desplaçaments, des del COPC entenem que NO queden limitats la majoria de serveis propis de la psicologia, doncs entrarien dins els àmbits esmentats a la mateixa norma de serveis sanitaris, socials, atenció de menors, etc., tant pel que fa a la possibilitat de desenvolupar-los fora de Catalunya (confinament perimetral de Catalunya), com durant els períodes de confinament municipal de cap de setmana. La norma obliga a acreditar l’existència de motiu justificat, tant per part de les persones treballadores i/o professionals, como de les persones pacients i/o usuariàries, i que es pot concretar en:
- Declaració autoresponsable (autònoms/ònomes).
- Certificat d’empresa (treballadors/ores per compte aliena o autònoms/ònomes depenents).
- Acreditació lliurada a les persones pacients/usuariàries sobre la finalitat del desplaçament (caldria indicar “atenció psicològica” com a motiu del desplaçament).
Al web del Departament d’Interior de la Generalitat podeu trobar el model de declaració autoresponsable per a justificar els desplaçaments per motius laborals i professionals. Premeu aquest enllaç per a consultar-lo.
Així mateix, prement aquest altre enllaç i adjunt a la notícia podeu trobar un model de document per justificar el desplaçament de les persones pacients o usuàries d’una intervenció psicològica presencial.