El proper 16 de juny, Marino Pérez i el gir transdiagnòstic arriben al COPC

10-04-2017   |  Barcelona

La sala d’actes de Barcelona acollirà la conferència "El gir transdiagnòstic i la tornada de la psicopatologia: proposta d'una integració", que serà emesa en 'streaming' a les delegacions.

El proper 16 de juny, a les 19 h, Marino Pérez -doctor en psicologia i catedràtic de Psicologia de la Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de Oviedo- realitzarà la conferència El gir transdiagnòstic i la tornada de la psicopatologia: proposta d'una integració, a la Sala d’actes del COPC (Rocafort 129, Barcelona) i en streaming a les delegacions de Girona, Lleida i Tarragona.

La conferència aborda un escenari en què l’arribada del gir transdiagnòstic ha forçat el replantejament d’alguns conceptes molt sòlids i estables en psicologia. Actualment, mentre les teràpies de tercera generació són de naturalesa transdiagnòstica, la teràpia cognitivoconductual (tradicional aliada dels diagnòstics) s’actualitza i proposa processos transdiagnòstics i protocols unificats per a diferents categories clíniques. Però... les categories diagnòstiques són imprescindibles? Si ho fossin, podrien ser iguals que en els sistemes diagnòstics o haurien de ser concebudes d’una altra manera?

El gir transdiagnòstic i la volta de la psicopatologia: proposta d'una integració reivindica la tornada de la psicopatologia de base fenomenològica i contextual. Si es mantenen les categories diagnòstiques (ansietat, depressió i esquizofrènia) no han de ser definides en base a símptomes (5 de 10), sinó reconcebudes d’acord amb una psicopatologia existencial i cultural.

Marino Pérez ha publicat diversos llibres, els més recents El mito del cerebro creador (Alianza, 2011) y Las raíces de la psicopatología moderna: la melancolía y la esquizofrenia (Pirámide, 2012). S'autodefineix com a conductista radical i, entre d’altres temes, s'ha enfrontat críticament amb la concepció dels trastorns mentals com a entitats naturals o malalties, la psicologització dels problemes de la vida i els fonaments de la psicopatologia, en base a una sòlida formació filosòfica i epistemològica i des d'un enfocament multidisciplinari que integra la psicologia amb la perspectiva historicocultural, l'antropologia i la filosofia.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC