Suïcidi adolescent: com detectar els cinc indicis més comuns i on trobar ajuda

10-09-2021   |  Barcelona

La Secció Psicologia d'Emergències del COPC publica una infografia per a difondre en el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi.

Segons dades del de la Generalitat de Catalunya, els suïcidis són la primera causa de mort no natural entre els joves de 16 a 35 anys, al davant dels accidents de trànsit. I si el 2019 es van computar 473 temptatives en joves de fins a 18 anys, el 2020 la xifra va ser de 601. Aquestes dades tan alarmants han fet que la Secció Psicologia d'Emergències del COPC hagi decidit dedicar enguany el comunicat del 10 de setembreDia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, als més joves, un col·lectiu molt afectat emocionalment per la pandèmia.
 
"Se'ls hi ha tallat el seu procés de vida i de creixement, se'ls ha aïllat molt, se'ls ha privat de socialització, se'ls hi han imposat encara més normes a sobre de les que ja tenien", subratlla Anna Romeu, presidenta de la Secció. "El que senten és una incapacitat d'afrontar tota la situació que els hi ha vingut a sobre, combinat amb poca percepció de risc, ja que a l'inici se'ls va repetir molt que això era una malaltia de gent gran. Per això senten que se'ls ha obligat a prendre un seguit de mesures i tallat moltes coses de la seva vida aparentment sense motiu".
 
Segons Romeu, la clau principal per a detectar un possible risc de suïcidi en adolescents és observar si hi ha una pèrdua d'interès generalitzada: "per menjar, per dormir, pels estudis, per les relacions, per les coses que fins ara li agradaven", així com canvis molt sobtats en l'estat d'ànim i/o el caràcter. 
 
I en cas de sospita, la psicòloga recomana "primer de tot, dir-ho al pediatre si encara en té, o al metge de referència si ja té més de 15 anys, perquè n'estigui informat i pugui activar els recursos públics. També cal posar-se en contacte amb tothom que es pugui -associacions especialitzades, grups d'ajuda...- de l'entorn, sense por, per fer prevenció a temps.
 

Telèfons d'emergències mèdiques:
112 (intervenció immediata)

061 (Salut Respon)

Operatius 24 hores, 365 dies l’any


Telèfon de prevenció del suïcidi de l'Ajuntament de Barcelona:
900 925 555


Guia bàsica per a la prevenció del suïcidi:
https://acps.cat/wp-content/uploads/2017/08/ACPS_triptic.pdf


Guia de prevenció del suïcidi juvenil:
https://www.cnjc.cat/sites/default/files/actualitat/adjunts/encarem_el_suicidi_juv
enil_cnjc.pdf


Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi:
https://acps.cat/


Recursos de l’OMS per a professionals:
https://www.who.int/mental_health/publications/suicide_prevention/es/

 
Per últim, Romeu aconsella "No quedar-s'ho però no escampar massa el problema en el seu entorn més proper, perquè parlem de la intimitat de l'adolescent i cal prevenir l'estigmatització". 

La infografia-resum amb les pautes clau de prevenció ja està disponible en català i castellà, llesta per ser compartida a les xarxes socials.
 
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC