El Departament de Salut i la Fundació Galatea signen un conveni per seguir garantint el suport emocional als professionals de la salut

03-12-2021   |  Barcelona

El conveni vol promoure la salut d’aquest col·lectiu especialment impactat per la pandèmia gràcies al suport emocional de psicòlegs i psicòlogues.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president de la Fundació Galatea, Miquel Vilardell, han signat un conveni per donar continuïtat al Programa de suport emocional per a professionals de l’àmbit de la salut, amb la finalitat de vetllar i promoure la salut d’aquest col·lectiu especialment impactat per la pandèmia de COVID-19, per tal que reverteixi en el seu benestar i, conseqüentment, en la bona praxi i en la salut de la població en general.

Amb aquesta col·laboració es vol donar suport emocional i d’atenció psicològica dels professionals sanitaris, marcada per l’elevada responsabilitat de la seva feina i la sobrecàrrega de treball causada per la pandèmia, així com contribuir a combatre l’estigma que encara avui dia envolta aquest tipus de problemes. La Fundació Galatea és l’encarregada de proveir el suport emocional i acompanyament psicològic, i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, en ser membre del patronat de la Fundació, hi participa. A més, l’atenció emocional és proveïda per psicòlegs i psicòlogues.

El Programa de suport emocional per a professionals de la salut es concreta en tres línies d’actuació: el suport emocional individual, el suport emocional a equips sanitaris i el programa pilot per atendre i promoure la salut mental i emocional dels estudiants de ciències de la salut.

En primer lloc, el suport emocional individual ofereix atenció psicològica i emocional als professionals de l’àmbit de la salut amb alteracions i trastorns mentals de tipus adaptatiu i/o reactiu a causa de l’impacte de la pandèmia. Aquesta atenció psicològica es pot fer efectiva de manera presencial o telemàtica, en funció de la gravetat o complexitat de cada cas. L’accés a aquest servei s’efectua a través d’una unitat d’acollida específica a través d’un telèfon directe (900 670 770), al qual, evidentment, també poden trucar els psicòlegs i psicòlogues afectats. Des de l’inici de la pandèmia (març 2020) fins a finals de novembre de 2021, la Fundació Galatea ha atès 1.592 professionals a Catalunya i ha fet 6.740 intervencions.

En segon lloc, el suport emocional a equips sanitaris té l’objectiu d’oferir eines als equips que treballen en organitzacions sanitàries (hospitals, centres d’atenció primària, establiments sociosanitaris, residències per a gent gran, etc.) per afrontar col·lectivament situacions estressants que els afecten emocionalment (reorganització, reestructuració, canvi en el lideratge, dol...). Entre març de 2020 i novembre de 2021, s’han atès més de 50 equips i la demanda continua creixent.

Per últim, el programa pilot per atendre i promoure la salut mental i emocional dels estudiants de ciències de la salut de les facultats de UVIC-UCC, UB, UAB, URV i UIC inclou un protocol de detecció precoç i derivació, la formació dels referents a les facultats, i unitats d’acollida i suport emocional, entre d’altres accions en favor de la salut emocional de les persones alumnes.

 

  Etiquetes: Activitats externes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC