Curs: Introducció a l’abordatge dels Trastorns de la Conducta Alimentària i la Obesitat (FORMACIÓ ONLINE)

Termini finalitzat
Categoria del curs: CURS
Àrea: Interna
Referència: CR21002553

A través del curs, mitjançant enfocaments basats en l’evidència, s’ofereixen les eines necessàries per a l’abordatge dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) i l’Obesitat.  

En l’actualitat, els TCA i l’Obesitat són patologies que malauradament estant in crescendo. 

Un bon abordatge inicial és essencial, sobretot en la seva identificació, que permet escollir el tractament més idoni. Alhora, és summament important aprendre a identificar si cal la derivació o la cerca d’una coordinació multidisciplinar amb altres professionals. 

 
 
1. Introducció als TCA i psicologia de la obesitat.   
  • Definició i classificació dels TCA 
  • Prevenció dels TCA i factors de risc. 
  • Detecció i Diagnòstic dels TCA 
  • Criteris diagnòstics 
  • Diagnòstic Diferencial 
  • Comorbiditats 
 

 2. Tractament dels TCA 

  • Tractament multidisciplinar  
  • Imatge corporal, autoestima i la relació amb el cos.  
 

3. Derivacions i recursos 

  • Quan cal derivar. 
  • Diferents nivells assistencials. 
  • Recursos disponibles i criteris de derivació a cada recurs. 
  • Legislació aplicable als TCA.
 
 
 
* Activitat amb el Reconeixement d'Interès Sanitari (RIS)
Objectiu General: Aprendre diagnosticar i tractar els Trastorns de la Conducta Alimentaria (TCA).

 

Objectius Específics:    

  • Saber detectar la presencia de TCA quan no son evidents. Diferenciar els TCA d’altres trastorns mentals. Conèixer les comorbiditats més freqüents.  
  • Conèixer les eines necessàries per avaluar, tractar i /o derivar.   
  • Conèixer els tractaments basats en l'evidència. 
  • Saber identificar els senyals d’alarma, quan cal derivar i conèixer els diferents dispositius i nivells assistencials, els criteris de derivació a cadascun d’ells i com derivar. 
Andrea Arroyo

Andrea Arroyo

Psicòloga. Diplomatura Nutrició Humana i Dietètica. Màster Oficial Nutrició i Metabolisme. Màster Psicologia General Sanitària. Doctoranda en biomedicina i ciències de la salut. Docent universitària en la UOC i en altres entitats privades. Activitat assistencial en consulta ambulatòria privada. Investigadora en la seva tesi doctoral sobre intervenció psicològica en obesitat.
Laura Arrey

Laura Arrey

Psicòloga General Sanitària .specialització enfocada en Obesitat i TCA. Experta en conducta alimentària, coaching nutricional i en dietètica i nutrició. Membre del GT de TCA i tractament psicològic de l'obesitat del COPC i de l'Associació Catalana de psicologia general sanitària. Treballa com a assessora d'hàbits saludables, fent psicoeducació sobre alimentació i estil de vida saludable.
Nelia Iglesias

Nelia Iglesias

Psicòloga general sanitària, experta en TCA, trauma i dissociació. Terapeuta EMDR. Coordinadora de CITTCA, Institut Nepp.
Patricia Barba

Patricia Barba

Psicòloga Sanitària, especialista en Psicopatologia Clínica. Terapeuta EMDR amb especialització en Trastorns Alimentaris i Obesitat. Experta en Hipnosi Clínica. Formació en Mindfulness. Psicòloga en consulta privada i coordinadora de la Unitat de Nutrició Clínica de l'Hospital el Pilar. Membre del Grup de Treball de Trastorns de la Conducta Alimentària i tractament psicològic de l'obesitat del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.
Sonia Gutiérrez

Sonia Gutiérrez

Psicòloga. Formació en tècniques narratives aplicades a la intervenció psicològica i social. Formació en Teràpia Gestalt. Formació en mindfuleating i acceptació corporal. Conducció de seminaris per aprimar (2012 a 2015). Facilitació de cursos en alimentació conscient (2016-2020) Acompanyament individual en psicoteràpia per a persones en conflicte amb el pes, l'alimentació i la seva imatge corporal, des d'una perspectiva humanista i d'alimentació conscient .Acompanyament a persones amb/sense diagnòstic en TCA (2015-actualitat). Acompanyament grupal a persones amb dificultat en la relació amb el menjar i la seva imatge corporal (actualitat).
Teresa Carot

Teresa Carot

Psicòloga Sanitària especialitzada en Trastorn Bipolar. Desenvolupa la seva activitat professional en consulta privada autoritzada pel Departament de Salut Membre del Comitè d’Etica Assistencial (CEA) de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona. Membre de Consell Municipal de Salut de l’Ajuntament de Reus, del Consell Municipal de la Discapacitat, de la Comissió de Salut mental i de la Comissió de Sexualitat del mateix Ajuntament. Coorganitzadora del “Mes de la Salut Mental de Reus”. Participa en el grup de treball de Salut Mental i Voluntariat en línia de Voluntaris.cat. Membre de les Societats Científiques de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears: Societat Catalanobalear de Psicologia General Sanitària, Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum del Tabac. Membre del Grup de Treball de Trastorns de la Conducta Alimentària i tractament psicològic de la Obesitat del COPC i del Grup de Treball d’Hipnosi Clínica del COPC.
Aquesta formació s'impartirà en la modalitat de seminari web.
 
L’assistent haurà de tenir a la seva disposició un ordinador amb sortida de so, micròfon i connexió a internet.
Data d'inici 08-11-2021
Data de fi 22-11-2021
Data d'inici de la inscripció 01-07-2021, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 05-11-2021, 14:00:00
Preu Col·legiat/a COPC: 45,00 €
Estudiants de grau de Psicologia: 36,00 €
No col·legiat/a: 81,00 €
Precol·legiats/es: 36,00 €
Col·legiats/ades amb bonificació especial per atur: 36,00 €
Idioma Castellà
Modalitat En línia
Estat Obert
Departament responsable Seu de Barcelona
Formació necessària
 
Durada 9 hores
Sessions
Sessió 1 08-11-2021, 10:00 - 13:00
FORMACIÓ ONLINE
Sessió 2 15-11-2021, 10:00 - 13:00
FORMACIÓ ONLINE
Sessió 3 22-11-2021, 10:00 - 13:00
FORMACIÓ ONLINE

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC