El III Congreso Nacional de Inteligencia Emocional i I Congreso Iberoamericano de Inteligencia Emocional descriu un model explicatiu i d’intervenció al món actual

03-11-2016

• La societat actual és intel·ligent emocionalment? En quins fenòmens socials i quotidians és fonamental la intel·ligència emocional? El Congrés obre formulant preguntes que respondran les 46 sessions que programa
• L’acte d’inauguració del Congrés integra la dimensió institucional i la científica, en dos rols que treballen per ser complementaris

El Col·legi de Oficial de Psicologia de Catalunya, mitjançant el Grup de treball en Intel·ligència Emocional, ha organitzat el III Congreso Nacional de Inteligencia Emocional i I Congreso Iberoamericano de Inteligencia Emocional, a la Facultat de Psicologia de Blanquerna,  durant el dies 3,4 i 5 de novembre.
 
El Congrés ha obert amb l’acte d’inauguració, a càrrec de del degà del Col·legi de Oficial de Psicologia de Catalunya, el sr. Josep Vilajoana, la sra. Pilar Solanes, cap del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i la dra. Nathalie Lizeretti, coordinadora del Congrés. 
 
Per començar, Vilajoana ha declarat que la intel·ligència emocional és un camp fonamental de la psicologia, tant en les teràpies de salut com en la recerca i la formació. A més, ha reclamat que les institucions, des de les estatals fins a les locals, treballin transversalment amb les professions que, com la psicologia, són fonamentals per al benestar i per a la salut integral de les persones. A continuació, Pilar Solanes ha ressenyat els programes que estructuren el pla d’actuacions en salut -i en salut mental- que han de desenvolupar diferents àmbits de la vida de la població, no només guarir-ne les malalties. A més, s’ha compromès a mantenir i reforçar el pont de treball entre els professionals de la psicologia i l’Ajuntament per tal de teixir la xarxa d’actuacions que promogui i millori la salut de la ciutadania. Per últim, la dra. Lizeretti ha explicat els principals objectius del Congrés. D’una banda, seguir investigant i desenvolupant el coneixement científic en el camp de la intel·ligència emocional. De l’altra, difondre’n els fruits. En aquest sentit, ha descrit les principals conclusions a què es va arribar durant la primera i segona edició del Congrés. En la primera edició, que el model descriptiu de la intel·ligència emocional distingeix la dimensió subjectiva o personal, i la dimensió objectiva, d’arrel relacional entre persones. També, que calia seguir desenvolupant el cos teòric que donés sentit i eines d’avaluació a la intervenció amb intel·ligència emocional. En la segona edició, que calia completar les teories explicatives que analitzen els condicionants necessaris per al benestar humà, mitjançant investigacions que aportessin relacions de causalitat. Fins aleshores, els estudis descrivien els elements que compartien les persones amb bona salut emocional, però no n’identificaven les causes. En conclusió, el III Congreso Nacional de Inteligencia Emocional,  presenta els resultats d’aquesta línia d’investigació.
 
En les 46 sessions de tallers, simposiums, conferències plenàries i taules rodones que programa el Congrés, s’abordaran tots els àmbits clau que descriure la societat contemporània i s’identificaran els indicadors que permeten afirmar que, actualment, no vivim en un context intel·ligent emocionalment. Temes com la violència de gènere, la corrupció política, el drama dels refugiats o la violència econòmica no són explicables sense una disfunció: els seus responsables, o bé no són capaços de posar-se en el lloc de la persona que pateix, o la sobreexposició al patiment aliè és tan habitual que s’hi han immunitzat. En tot cas, on no els arriba la intel·ligència emocional, hauria d’arribar-los la dimensió ètica, íntimament relacionada amb la intel·ligència emocional. Altres focalitzacions que també presenten resultats d’investigacions són: les relacions familiars, la infància, l’adolescència, l’educació o els col·lectius vulnerables (com per exemple, menors tutelats, les víctimes de violència masclista).
 
El Congrés també presenta resultats d’investigacions amb una òptica més macro. Per exemple, per explicar decisions de l’esfera política, o la influència de  la intel·ligència emocional en les organitzacions i empreses: cada dia més -pels càrrecs directius- la capacitat de conèixer les pròpies emocions, de saber-les gestionar i d’identificar i contemplar les emocions de l’altre, són un valor necessari per a tot currículum professional que acrediti competències en lideratge.
 
Durant tres intensos dies, el III Congreso Nacional de Inteligencia Emocional, que enguany incorpora la primera edició del I Congreso Iberoamericano de Inteligencia Emocional, presenta en societat les aportacions de les últimes i més prestigiades investigacions acadèmiques. Per seguir-ne els principals titulars, #IIICongresoIE.
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC