Èxit d’assistència a la 7a edició del curs d’Expert en Psicologia d’Emergències i Catàstrofes

09-02-2018

• Més de 80 professionals s’han inscrit a la setena edició del curs
• Les dues primeres sessions aborden la gestió dels atemptats d’agost a Barcelona i Cambrils

Barcelona, 9 de febrer de 2018.- El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, COPC, ha inaugurat aquest matí la 7a edició del curs d’Expert en Psicologia d’Emergències i Catàstrofes. El curs, en aquesta edició, inclou en el temari l’experiència que malauradament ha aportat als professionals que l’imparteixen la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d’agost de 2017.

Dins la missió d’impulsar i actualitzar la formació continuada dels professionals en l’àmbit de la Psicologia d’Emergències, el COPC coorganitza la 7a Edició del curs, un curs de referència a nivell estatal en aquest àmbit, i amb més de 300 alumnes en totes les edicions anteriors. El programa formatiu consta de 100 hores lectives organitzades en 25 sessions de 4 hores cadascuna. La formació es posa en marxa avui, dia 9 de febrer, i finalitzarà el dia 19 de maig de 2018. A banda dels atemptats, es tractaran altres temes d’especial interès com la integració dels professionals de la psicologia en les unitats d’emergències mèdiques, la mort i els escenaris d’alt impacte emocional.

En l’acte d’inauguració del curs, que comptava amb la participació del Dr. Josep Vilajoana, degà del COPC, Sra. Núria Gasulla, subdirectora general de Programes en Protecció Civil, el Sr. Joan Sala, director del SEM, la Sra. Aina Estarellas, directora de l’IMLCFC i el Sr. Andrés Cuartero, director del curs i coordinador dels equips de Psicòlegs de SIPS adscrits al SEM,  s’ha destacat la necessària i important incorporació, coordinació i normalització de la presència dels professionals de la psicologia en les actuacions d’emergències.

Vilajoana, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, ha destacat que aquesta formació “és pionera en fer entendre que molta gent formada pot treballar en la psicologia d’emergències i catàstrofes” i que “nosaltres reclamem que això és una feina i que ha de tenir una retribució digna”.

Gasulla, subdirectora general de Programes en Protecció Civil ha ressaltat que “l’autoprotecció i la resiliència són conceptes clau (...) per nosaltres és important que els professionals estiguin molt preparats per donar suport a la ciutadania”.

Sala, director del SEM, ha manifestat que “el psicòleg ha de tenir una formació que faci que pugui actuar i aquesta formació (el Curs d’Expert en Psicologia d’Emergències i Catàstrofes) ho és. La totalitat de psicòlegs que treballen al SEM ha passat per aquesta formació”.

Estarellas, directora de l’IMLCFC, ha apuntat que “l’IML té una dilatada experiència en les situacions d’emergència (...) i la presència dels psicòlegs és molt important perquè fan molta feina. Us necessitem”.

Cuartero, director del curs i coordinador dels equips de psicòlegs SEM, ha tancat la taula inaugural dient que “el psicòleg té molt feina a fer en l’àmbit de la pre-emergència, la resposta en el moment de l’emergència i en la fase de post-emergència” i ha acabat afirmant que “és una feina intangible però sabem el retorn que té perquè ens ho diu la pròpia gent, que allò que vam fer, va ser útil i els va ajudar”.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya és un agent actiu implicat en l’atenció a les demandes socials i de les administracions davant incidents amb múltiples víctimes i en impulsar i actualitzar la formació dels professionals en l’àmbit de la psicologia d’emergències.

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC