La Psicoxarxa Solidària del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya s’estén per tot Catalunya

06-04-2018

• S’han creat unitats d’admissions i derivacions a Girona, Lleida i Tarragona.
• Gairebé un centenar de psicòlegs i psicòlogues col·laboren amb la Psicoxarxa Solidària del COPC.
• El proper dijous, 12 d’abril, es celebrarà la III Jornada Anual de la Psicoxarxa Solidària del COPC.

Barcelona, 5 d’abril de 2018.- La Psicoxarxa Solidària del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, COPC, gràcies a la contínua tasca que desenvolupa des de 2015, s’estén a tot Catalunya. La xarxa de psicòlegs i psicòlogues col·legiats que, a través del COPC i de manera solidària, es posen a disposició de la ciutadania per donar atenció psicològica a persones amb pocs recursos econòmics, ha creat unitats d’admissions i derivacions a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona. Aquestes se sumen, a la ja existent a Barcelona.

Els professionals de la psicologia, en el seu vessant més sanitari i preventiu, han estat sempre a disposició de les persones amb menys recursos, directament o a través de les entitats que tradicionalment s'han fet càrrec de les persones amb dificultats, i la Psicoxarxa Solidària n’és un exemple. Cada any hi ha més professionals de la psicologia que assumeixen la psicoteràpia d’almenys una persona amb pocs recursos econòmics a través de la Psicoxarxa.

Si l’any 2015, l’any d’inici del projecte, hi havia 34 psicòlegs que en formaven part, l’any 2016 ja n’eren 80 i actualment 97. Pel que fa al nombre d’usuaris, dels 5 que van seguir una teràpia l’any 2015 s’ha passat als 136 en l’actualitat. Cal remarcar que aquestes 136 psicoteràpies que ha assumit la Psicoxarxa són un 64,3 % del total dels usuaris que s’han entrevistat, però que un 20,3% no reunia les condicions perquè la Psicoxarxa l’assumís i un 6,3% va ser derivat als serveis de Salut Mental del sistema públic. Quant al tipus d’usuaris, un 60,9% són dones, un 35,9% són homes i un 3,2% són nens; finalment, pel que fa a la implantació territorial, actualment, el 80% de les consultes són a la província de Barcelona.

La Psicoxarxa Solidària està integrada per professionals de la psicologia col·legiats, amb un mínim de 5 anys d’experiència i profunda consciència social que pretenen eliminar les barreres d’accés a la teràpies psicològiques de qualitat, especialment entre aquella població que té pocs recursos econòmics. La fragilitat econòmica, a més, és font de patiment emocional que el sistema públic no pot assumir a causa d’una mancança de recursos, com per exemple, la manca de la figura del professional de la psicologia en l’atenció primària.

La col·laboració amb la Psicoxarxa Solidària no és només per part dels professionals de la psicologia a títol personal, sinó també d’un conjunt d’entitats socials que atenen persones a les quals detecten la necessitat de suport psicològic a causa d’estar immersos en una situació compromesa. Gràcies a un acord de col·laboració entre les entitats socials i la Psicoxarxa Solidària, les entitats poden derivar a l’equip d’admissions i derivacions de la Psicoxarxa, que després d’una entrevista personal les assigna al psicòleg col·laborador que més s’ajusta a cada cas. El conjunt d’entitats que col·laboren amb la Psicoxarxa Solidària són: el Programa Làbora (Ajuntament de Barcelona), que deriva un 74,1% dels casos; el Projecte Passwork de la Fundació ADSIS (14,1% de les derivacions); l’Ajuntament de Castellbisbal, l’Associació Espora, el Consolat de Colòmbia, la Fundació Acció Social per a la Infància (FASI), la Fundació Comtal, la Fundació per a l’Educació Pública i la Formació en Càncer (FEFOC), la Fundació Mans a les mans, el centre d’atenció sociosanitària El Local  i els serveis socials de la Franja Besòs.

El proper dijous, 12 d’abril, de 16.00 a 19.00 hores es celebrarà la III Jornada Anual de la Psicoxarxa Solidària del COPC, moment en què es donaran a conèixer les novetats del projecte i les experiències dels diferents professionals que hi participen. El programa previst per a la jornada és:

·         Taula inaugural

·         Taula de balanç anual 2017:  presentada per membres de l'Equip d'Admissions i Derivacions

·         Taula d'experiències: diferents professionals col·laboradors amb la Psicoxarxa explicaran la seva experiència

·         Taula estratègia d'inclusió i reducció de les desigualtats a Barcelona en el marc de l'Acord Ciutadà: presentació de l'estratègia d'inclusió i reducció de les desigualtats a la Ciutat de Barcelona. A càrrec de Josep Villarreal, Director d'Estratègia i Innovació Social de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona.

 

La inscripció a l’activitat és gratuïta i es pot fer a través de la pàgina web del Col·legi: www.copc.cat.

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC