"Cal donar eines als entrenadors perquè puguin liderar", afirma la responsable del SAIE del Barça

18-04-2018

• La responsable del Servei d'Atenció Integral a l'Esportista del Futbol Club Barcelona, ​​Ana Merayo, ha participat en el II workshop "Psicologia de l'Esport. Valor d'una professió i claus de futur ", organitzat per la Universitat Abat Oliba CEU i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
• En el marc del Postgrau en Psicologia Coaching en l'Esport, la UAO CEU i el COPC s'han reunit a figures de referència de la psicologia de l'esport per reflexionar sobre els reptes de futur de la professió


Barcelona 17 abril de 2018.- El psicòleg de l'esport és un "suport", una figura que està per entendre i assistir les necessitats de l'esportista, de l'entrenador i de tot l'equip. Des d'aquesta perspectiva entén la seva funció la responsable del Servei d'Atenció Integral a l'Esportista del Futbol Club Barcelona, ​​Ana Merayo, i així ho ha explicat en el II workshop sobre psicologia de l'esport organitzat per la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC). El workshop s'emmarca en el Postgrau en Psicologia Coaching a l'Esport que imparteixen la UAO CEU i el COPC.

L'objectiu central és "donar suport al jugador i donar informació a l'entrenador que l'ajudi a entendre per què el jugador actua d'una determinada manera al camp". En certa manera, el propòsit és proporcionar a l'entrenador elements d'anàlisi que li serveixin en la presa de decisions. En aquest sentit, Merayo ha afirmat que "moltes vegades cal dotar a l'entrenador d'eines perquè després pugui liderar". A més, la responsable del SAIE del Barça també ha destacat la importància que el psicòleg sigui prudent en les seves intervencions, "escolti els entrenadors" i no tingui pressa per "demostrar com d'eficient és".

Les sigles del SAIE inclouen el concepte "integral", i aquest ha estat un aspecte en què la ponent ha incidit molt. Merayo aposta per allò "multidisciplinari" perquè "el primer és treballar amb la persona. No podem parlar de rendiment esportiu sense tenir en compte els principis anteriors ". En aquesta línia, ha destacat l'important paper que exerceix la figura del tutor dins de l'esquema de l'SAIE.

La importància de l'entrenament

En semblants termes s'ha expressat el membre del Departament de Psicologia del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, Eduardo Amblar. Quan es parla de psicologia de l'esport, el clixé ens condueix a una situació d'alta competició, però aquest psicòleg de l'esport ha posat l'accent en el treball previ. Segons ha descrit, en la preparació de l'alta competició es superposen quatre plans: entorn i característiques psicològiques de l'esportista, motivació, gestió del dia a dia i recursos psicològics per a la competició. Segons el parer d'Amblar, no és possible tenir èxit en el quart esglaó "si els tres anteriors no són sòlids".

Amblar ha reivindicat l'entrenament com l'entorn en què més pot actuar el psicòleg de l'esport. "No m'agrada parlar de la competició sense haver passat per una preparació per a l'entrenament. És cert que la competició és la competició, però si en l'entrenament no se sap funcionar, imagineu en la competició. Poder donar un cop de mà en els entrenaments és gairebé més important que la competició", ha subratllat.

Amblar ha definit al psicòleg de l'Esport com un "gestor de necessitats". I un gestor de necessitats diverses, perquè "moltes vegades les de l'esportista són diferents de les de l'entrenador", ha observat.

Punt de trobada

La intervenció de Merayo i Amblar s'ha produït en el marc de la segona taula rodona del workshop Psicologia de l'Esport: Valor d'una professió i claus de futur, que la UAO CEU i el COPC s'han organitzat en el context del Postgrau en Psicologia coaching en l'Esport. Com ha explicat el director d'aquest programa, Francisco-Solano Romero, l'organització del workshop respon a la inquietud d'establir un "punt de trobada de la psicologia de l'esport". Es tracta de proporcionar un àmbit per debatre sobre els reptes de futur d'una disciplina cada vegada més rellevant en l'entorn esportiu i que es troba a la "corba de naixement d'una professió".

A més dels esmentats, han participat al workshop el psicòleg de l'esport i cofundador de ACPE, Joan Riera; el psicòleg de la Reial Federació Espanyola d'Hípica i professor d'INEF de Lleida, Alex Gordillo, que són dos dels grans pioners de la psicologia de l'esport al nostre país. També han intervingut el vicedegà del Col·legi de Psicologia de Catalunya, Ricard Cayuela; i la llicenciada en Educació Física i directora del Servei d'Esports de la UAO CEU, Elena Ardiaca.

A la taula rodona sobre experiències del psicòleg en diferents pràctiques esportives, el workshop ha incorporat el testimoni d'antics alumnes del postgrau. Una fórmula que ha permès explorar el valor del coneixement aplicat. Hi han participat en aquesta taula Sergi Torondel (pàdel); Marc Mercader (bàsquet); Anna Girbau (atletisme); Mónica Cabal (natació); Gerard Gomà (futbol), i Jordi Aliaga (arbitratge).
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC