La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio es dedica l’any 2020 a les malalties mentals

06-02-2020   |  Barcelona

Una de cada quatre persones pateix una malaltia mental en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn.

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio es dedicarà, l’any 2020, a les malalties mentals. El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya celebra aquesta elecció, ja que comparteix diversos dels seus objectius com, per exemple, desestigmatitzar-les, la investigació i la recerca en l’àmbit de les malalties mentals, la seva prevenció i detecció precoç, la identificació de dianes terapèutiques eficaces o aconseguir tractaments curatius.

Des que es va iniciar l’any 1992, és la tercera vegada que les malalties mentals protagonitzen la Marató. L’edició d’enguany, tal com es comunica a la nota de premsa que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va emetre el dia 5 de febrer, abarcarà un ampli espectre de malalties mentals com la depressió, l'ansietat, el trastorn bipolar, l'esquizofrènia i altres psicosis, els trastorns obsessius, els trastorns del neurodesenvolupament (com els trastorns de l'espectre autista, el TDAH o els trastorns de l'aprenentatge), els trastorns de la personalitat, els trastorns de la conducta alimentària o les addiccions.

Al voltant d'una de cada quatre persones adultes tindrà una malaltia mental en algun moment de la vida. En els menors de 18 anys les dades d'afectació són idèntiques, del 25%, i s'estima que, d'aquests, un percentatge important no rep cap tractament. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, en general com a conseqüència d'un problema mental, la majoria de casos per depressió. A Catalunya hi ha una prevalença de 15.500 casos per cada 100.000 habitants, i cada any es diagnostiquen al voltant de 4.800 casos nous per cada 100.000 persones. Es tracta, doncs, de problemes de salut molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada que, a més, provoca elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes.

Gràcies a la solidaritat ciutadana, La Marató s'ha convertit en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades.

Per a més informació, pots consultar la nota de premsa, la web de la Marató o les seves xarxes socials: facebook.com/lamarato ; twitter.com/la_marato

  Etiquetes: Activitats externes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC