El COPC elabora un conjunt de recomanacions per exercir la psicologia durant l’estat d'alarma causat pel Coronavirus
El comunicat està adreçat als professionals de tots els àmbits de la psicologia.
Atenent al que disposa el Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol fer una sèrie de consideracions relatives a l’exercici professional de la psicologia durant la vigència de l’estat d’alarma.
El Real Decreto no estableix restriccions perquè les i els professionals de la psicologia puguin acudir als seus llocs de treball ni ha decretat el tancament de les consultes o centres. Tanmateix, sí que limita la llibertat de circulació general de les persones, cosa que pot impedir que les persones usuàries que hi siguin ateses puguin concórrer a les seves cites, amb l’excepció dels desplaçaments a centres sanitaris. Per tant, cal distingir dos supòsits:
- Centres i consultes de psicologia clínica i psicologia general sanitària autoritzats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Els centres i consultes sanitàries poden romandre obertes i els seus usuaris/usuàries no es veuen afectats per la restricció de mobilitat recollida en el Real Decreto, atès que aquest contempla la possibilitat d’assistir a centres, serveis i establiments sanitaris.
Tanmateix, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya recomana fortament:
- Evitar les visites presencials i cercar altres canals d’atenció a l’usuari: teleassistència, atenció telefònica, canal escrit. En aquest sentit, el COPC va col·laborar en la redacció de la Guia pràctica de la Telepsicologia, un conjunt de recomanacions molt útil en el context actual que podeu consultar en aquest enllaç.
- En tot cas reservar les visites presencials per a casos urgents i de difícil abordatge telemàtic.
- Suspendre les reunions d’equip, especialment, les de més de 6 persones.
- Suspendre les intervencions grupals.
- Suspendre l’atenció directa en cas d’estar embarassada.
- Evitar, en la mesura del possible, les visites domiciliàries i els viatges.
- Mantenir, en qualsevol cas, una distància de seguretat d’un mínim d’1 metre entre les persones.
- Preguntar a les famílies abans de concertar visites si hi ha algun membre de la família amb algun tipus de grip o afectació.
- Rentar-se les mans després de cada visita o entrevista, amb aigua i sabó o desinfectant de mans.
- No saludar o acomiadar-se de les persones ateses donant la mà, ni fer-los abraçades o petons.
- Mantenir ventilat, en la mesura del possible i freqüentment, l’espai de treball (rebedor, sala d'espera, consulta o despatx).
- Reforçar la neteja dels espais de treball.
- Folrar amb paper els braços de butaques o altres elements que puguin usar els pacients-clients per acomodar-se durant la visita.
- Centres i consultes de psicologia no sanitària.
Els centres i consultes de psicologia no sanitària poden romandre obertes però els seus usuaris/àries estan limitats en la seva llibertat de circulació per acudir-hi.
Tenint això en compte, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya recomana fortament:
- Suspendre tota l’atenció presencial i cercar altres canals d’atenció a l’usuari: teleassistència, atenció telefònica, canal escrit. En aquest sentit, el COPC va col·laborar en la redacció de la Guia pràctica de la Telepsicologia, un conjunt de recomanacions molt útil en el context actual que podeu consultar en aquest enllaç.
- Suspendre les reunions d’equip, especialment, les de més de 6 persones
Cal remarcar que tots aquells psicòlogues i psicòlegs que treballin per compte propi i valorin insuficients aquestes mesures de protecció tenen el recurs d’aplicar criteris propis. D’altra banda, cal recordar també que els professionals sanitaris -psicòlegs i psicòlogues inclosos- sí que han rebut unes instruccions específiques, que es poden consultar en aquest enllaç.
Les presents recomanacions no substitueixen les directrius específiques que donin els estaments públics sobre dispositius assistencials, sanitaris o no, que estiguin sota la seva responsabilitat.
Per últim, tota la informació, que amb caràcter general pot ser útil a la ciutadania per a la gestió de l’actual alerta sanitària s’actualitza en aquesta pàgina web de preguntes i respostes de l’Agència de Salut Pública.