La Generalitat aprova les condicions d’accés als ajuts per a persones treballadores autònomes

06-04-2020   |  Barcelona

El servei d’assessoria jurídica del COPC resumeix els aspectes essencials per tal de sol·licitar les ajudes econòmiques a persones físiques autònomes.

Divendres 3 d’abril, la Generalitat de Catalunya va publicar al DOGC la RESOLUCIÓ TSF/806/2020, de 2 d'abril, per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a les persones treballadores autònomes, persona física, per a la compensació de pèrdues econòmiques com a conseqüència de la COVID-19 (ref. BDNS 501916).

El servei d’assessoria jurídica del COPC us en destaca els aspectes principals:

 

Requisits per obtenir la condició de beneficiari

a) Ser persona treballadora autònoma persona física. No s'inclouen els treballadors autònoms socis de societats mercantils, de societats civils privades, de comunitats de béns, de cooperatives o societats laborals, els membres d'òrgans d'administració de societats i els treballadors i treballadores autònoms col·laboradors. 

b) No disposar de fons alternatius d'ingressos. En aquest sentit, la base imposable de la darrera declaració de la renda de les persones físiques disponible ha de ser igual o inferior a 25.000 euros en cas d'acollir-se al sistema de tributació individual. I d'igual quantia, en relació a la part de la base imposable corresponent al sol·licitant, en cas d'acollir-se al sistema de tributació conjunta. 

c) Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social o bé disposar de la corresponent resolució de pròrroga, ajornament, moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes amb l'Estat, la Generalitat i la Seguretat Social. Aquest compliment s'ha de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, abans de la resolució d'atorgament i abans de rebre qualsevol pagament. Pel que fa a les quotes a la Seguretat Social s'aplicarà el criteri establert a l'article 17.1.c) del RDL 8/2020, de 17 de març. 

d) Estar en situació d'alta al RETA, com a mínim, durant el primer trimestre del 2020. 

e) Tenir el domicili fiscal i, si escau, el centre de treball de la persona sol·licitant de la subvenció en un municipi de Catalunya. 

f) En el cas de persones joves que han estat beneficiàries de l'ajut regulat a la Resolució TSF/1985/2019, de 15 de juliol, per la qual s'obre la convocatòria per a la concessió de subvencions per afavorir l'autoocupació de joves inscrits al programa de Garantia Juvenil per a l'any 2019, només poden accedir a aquest ajut aquelles que, en data 1 de març de 2020, ja els hagi finalitzat l'àmbit temporal d'aplicació de l'ajut atorgat en l'esmentada subvenció. 

g) Haver suspès la seva activitat econòmica com a mesura derivada de l'aplicació del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, modificat pel Reial Decret 465/2020 i normes concordants. 

h) Haver patit una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació en el mes de març de 2020, en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, com a conseqüència dels efectes del COVID-19. En el cas de persones treballadores autònomes amb una antiguitat al RETA inferior a 1 any en comparació amb la mitjana dels resultats mensuals des de l'alta al RETA.

El compliment dels requisits s'ha d'acreditar mitjançant les declaracions responsables que inclou la sol·licitud de subvenció i la presentació de la documentació acreditativa quan així es sol·liciti.

  

Quanties dels ajuts

En cap cas, l'import de l'ajut serà inferior a 100 euros ni superior a 2.000 euros.

  

Determinació de l'import de l'ajut

En el cas de persones treballadores autònomes que tributen pel sistema d'estimació directa, s'han establert dues casuístiques:

 a) Persones treballadores autònomes que es van donar d'alta al RETA abans de l'1 de març de 2019: Els conceptes que determinen l'import de l'ajut es basen en el resultat del mes de març de 2020 i el resultat del mes de març de 2019. 

b) Persones treballadores autònomes que es van donar d'alta al RETA a partir de l'1 de març de 2019: Els conceptes que determinen l'import de l'ajut es basen en el resultat del mes de març de 2020 i la mitjana del resultats obtinguts des de la data d'alta al RETA fins al mes de febrer 2020. 

La determinació de l'import del resultat econòmic es fa en base als ingressos per facturació i a les despeses de caràcter fix mensual directament vinculades a l'activitat per compte propi. Les despeses de caràcter fix són: la quota de la Seguretat Social, el lloguer, la part proporcional dels tributs directament vinculats a l'activitat, excepte l'IVA, les despeses corresponents a serveis d'assessorament i gestió, subministraments, telèfon/internet, la despesa de personal i altres despeses fixes directament vinculades a l'activitat fins a un màxim de 125 euros. 

El resultat econòmic del mes de març de 2020 ha de ser inferior a 950 euros, i també ha d'haver experimentat una reducció igual o superior al 35% respecte al resultat del mes de març de 2019, o bé respecte a la mitjana dels resultats dels mesos anteriors en el cas de treballadors autònoms amb una antiguitat al RETA inferior a un any. 

Les activitats en les quals el resultat econòmic al mes de març de 2019 (o mitjana del resultat des de l'alta) és igual o superior a 950 euros, tenen dret a un ajut calculat en funció del resultat obtingut al mes de març de 2020, per tal de garantir un salari mínim de 950 euros. 

  • En cas que el resultat del mes de març de 2020 sigui positiu, l'import de l'ajut es determina calculant la diferència entre 950 euros i el resultat. 
  • En cas que el resultat del mes de març de 2020 sigui nul, l'import de l'ajut és de 950 euros. 
  • En cas que el resultat del mes de març de 2020 sigui negatiu, l'import es calcula en base a la suma de les pèrdues obtingudes més 950 euros. 

Les activitats en les quals el resultat econòmic al mes de març de 2019 (o mitjana del resultat des de l'alta) és inferior a 950 euros, l'import de l'ajut garantirà un import equivalent al resultat obtingut en aquell període, i es calcularà en base al resultat obtingut al mes de març de 2020. 

En el cas de persones treballadores autònomes que tributen pel sistema d'estimació objectiva, l'import de l'ajut es calcula en base al rendiment net anual establert pel mòdul corresponent a la seva activitat consignat al model 131 ”IRPF Empresaris i professionals en estimació objectiva” de l'Agència Tributària del primer trimestre de 2020. 

L'import de l'ajut serà igual a la part proporcional dels dies del mes de març de 2020 que el treballador autònom ha tancat el negoci i/o ha reduït dràsticament la seva activitat econòmica.

  

Sol·licitud

El formulari de sol·licitud normalitzat és disponible a l'apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya (http://tramits.gencat.cat) i al portal corporatiu de tramitació Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat).

Una vegada emplenat el formulari, s'ha de presentar electrònicament a través de Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya (http://tramits.gencat.cat) o del Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat).

 


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC