El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya denuncia la regulació insuficient davant la llibertat d’un perillós agressor que va apunyalar una psicòloga

10-06-2020   |  Barcelona

El fet que, malgrat el risc de reincidència, no s'hagi aplicat l’internament psiquiàtric decretat judicialment evidencia la descoordinació entre el sistema sanitari i el judicial.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya lamenta la sentència absolutòria i de llibertat sense mesures de seguretat que l’Audiència Provincial de Girona ha dictaminat per a la persona que va apunyalar una psicòloga a Salt l’any 2018. El Tribunal fonamenta la sentència en la concurrència de l´eximent per completa alteració psíquica sense tenir en compte que els informes tècnics dels serveis de salut acordaven com a mesura de seguretat l’internament psiquiàtric de l’autor dels fets, per un període màxim de 7 anys i mig.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya considera que el cas posa de manifest, d’una banda, una falta de regulació de possibles mesures durant la pendència del procés i, d’altra banda, un funcionament deficient dels serveis públics de salut mental.

En primer lloc, la sentència del Tribunal adverteix de la perillositat de l´autor dels fets i de la necessitat de tractament immediat, cosa que fa necessària que el legislador estableixi, fins que la sentència no esdevingui ferma, la possibilitat d´acordar mesures per evitar el risc de nous episodis de violència a causa de la severitat i cronicitat del trastorn, la persistència de la ideació delirant i l’escassa xarxa de suport que té l´autor dels fets. En segon lloc, un funcionament adient de la xarxa de salut mental, amb trasllat dels informes i antecedents clínics existents al procés judicial, hauria de ser capaç de detectar aquesta mena de trastorns i aplicar, de forma immediata, els protocols necessaris per evitar fets com els enjudiciats.

Per tant, s’ha fet palès que actualment no hi ha un funcionament adient ni tampoc una coordinació òptima entre el sistema sanitari i el judicial, i que aquestes mancances poden implicar un greu risc que deixa desemparades tant a les víctimes dels fets com la població en general.   

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i les diferents entitats i col·legis professionals que han donat suport a l’acció fan una crida a tots els agents implicats per tal de buscar, conjuntament, solucions i evitar que es produeixin en el futur nous fets com els exposats.

Fins ara, les entitats que s’han sumat a aquests crida, són:

  • Col·legi Oficial d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
    - Col·legi Oficial de Pedagogs de Catalunya (COPEC)
    - Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT)
    - Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT)
    - Sectorial d'Acció Social, Ensenyament i Humanitats de l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya                                                                               
 
Si sou una entitat i voleu donar suport a l'acció podeu enviar un correu a comunicacio@copc.cat
 
 
  Etiquetes: Institucional , COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC