La Generalitat dissenya un Pla Estratègic 2020-2024, el qual inclou la contractació de professionals de la psicologia, per transformar els Serveis Socials en un sistema preventiu, proactiu i universal

16-12-2020   |  Barcelona

El pla és fruit del consens entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el tercer sector, els ens locals, els agents econòmics i socials, i els col·legis professionals.

La Generalitat de Catalunya ha presentat el Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024, el full de ruta perquè el Sistema Català de Serveis Socials (SCSS) sigui més preventiu, proactiu, àgil, comunitari i universal. El pla vol que el sistema garanteixi una atenció més flexible, centrada en la persona i la seva interacció familiar i comunitària. Basat en els consensos d’un procés participatiu previ amb el tercer sector, els ens locals, els agents econòmics i socials i els col·legis professionals, el pla reformarà el SCSS per a preparar-lo per als reptes dels propers anys i l’increment de la demanda social.

El pla proposa que l’acció comunitària i la prevenció tinguin més pes dins el sistema, i incrementar la inversió social. El pressupost s’incrementa en 918 milions d’euros el 2025, i arriba als 1.834 milions d’euros, per vertebrar 5 palanques de transformació: les persones i les professionals com a motors del sistema; la vertebració i la reorganització per a una millor qualitat i integració; l’acció comunitària i la prevenció cap a un sistema més proactiu; la governança i el coneixement amb decisions basades en l’evidència, i la intersectorialitat per a una intervenció holística.

El nou enfocament cap a la prevenció vol evitar o endarrerir que les persones s’institucionalitzin i esdevinguin dependents dels serveis socials. S’introdueixen en els equips d’atenció primària les figures del suport jurídic i del suport psicològic, que creixeran -en conjunt- en 16.700 professionals.

La roda de premsa de presentació del pla estratègic del passat 10 de desembre va donar molt més detall sobre com es farà front a la crisi de la COVID, sobre dades d’impacte previstes del pla, de l’estructura del pla o de la comissió de seguiment del pla. Per a més informació, prem aquí per veure-la o descarregar la documentació adjunta.

  Etiquetes: Activitats externes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC