El COPC consulta a les administracions públiques competents quan es preveu la vacunació de la COVID-19 a professionals de la psicologia de l'àmbit privat

21-01-2021   |  Barcelona

El pla de vacunació aprovat pel Consell de Ministres estableix dos grups prioritaris: personal sanitari, persones que treballen a les residències i personal de primers auxilis.

Les primeres dosis de la vacuna contra la COVID-19 van arribar a Catalunya el 27 de desembre de 2020. Des d'aleshores, s'està seguint el pla de vacunació per etapes amb el qual treballa el Govern Espanyol. A Catalunya, científics catalans treballen en la divisió de la població en vuit grups diferents per establir les prioritats*.
 
En base a la planificació establerta per les administracions públiques encarregades de la gestió de la vacunació, els i les psicòlogues que treballen en hospitals de l'àmbit públic formen part del primer grup prioritari (personal sanitari, persones que treballen en residències de gent gran i personal de primers auxilis -bombers, policies, etc.-).
 
Arran d'aquestes informacions, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha dirigit una consulta explícita a la Generalitat de Catalunya sobre quan es preveu la vacunació de la COVID-19 a professionals de la psicologia de l'àmbit privat. Per tant, el Col·legi espera poder ampliar aquesta informació aviat amb la resposta oficial de les administracions públiques competents. 
 
El citat pla de vacunació amb el qual treballa el Govern espanyol, i els grups prioritaris de vacunació establerts pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya són els següents:
 
Pla de vacunació: calendari en tres etapes

El pla de vacunació amb el qual treballa el Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis:

  • La primera etapa va començar el 27 de desembre i durarà 12 setmanes, fins al març. 
  • La segona etapa de vacunació es durà a terme entre l’abril i el juny, quan l’executiu calcula que tindrà un increment progressiu de vacunes.
  • La tercera etapa, durant l’estiu, servirà per cobrir la resta de grups.
 
*Grups prioritaris de vacunació

Es tracta d’un informe que s’ha fet arribar al Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut i que promouen l’Institut de Salut Global de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona. Aquests són els grups de vacunació segons la prioritat establerta:

  1. Primer grup: Personal sanitari, les persones que treballen a les residències de gent gran i el personal de primers auxilis (bombers, policies, etc).
  2. Segon grup: Persones de més de 80 anys, prioritzant les que viuen en residències.
  3. Tercer grup: Persones de més de 65 anys.
  4. Quart grup: Persones amb patologies cròniques (diabetis tipus 2, malalties pulmonars o cardiovasculars i persones amb obesitat o que fan un tractament amb quimioteràpia).
  5. Cinquè grup: Persones institucionalitzades, en què la capacitat d’aïllament és limitada, com les presons o els centres de refugiats, i persones en risc d’exclusió social, com els migrants.
  6. Sisè grup: Prestadors de serveis essencials especialment exposats al virus, com treballadors del transport públic, personal educatiu o els qui treballen al sector alimentari.
  7. Setè grup: La resta de la població, prioritzant els que tenen més de 55 anys.
  8. Vuitè grup: Els últims a rebre la vacuna serien els nens, perquè són els menys vulnerables al virus i també perquè hi ha poques dades sobre la seguretat de la vacuna en infants.

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC