El Consejo Oficial de la Psicología de España lamenta que la salut mental segueixi sense ser una prioritat per al Gobierno

18-03-2021   |  Barcelona

El pressupost de l’Estat només preveu 2,5 milions d’euros per a salut mental en el pressupost de 2021 tot i el context de pandèmia de COVID-19.

L’últim any, a causa de la pandèmia de COVID, diversos factors han incidit negativament en la salut mental de la ciutadania. Diferents actors, entre els quals diversos representants del COPC i del Consejo General de la Psicología de España, han manifestat la seva preocupació pels efectes del confinament, l’aïllament social, els dols per les persones perdudes, la impossibilitat de fer cerimònies de comiat, la por i preocupació pel mateix estat de salut i el de les persones estimades i el llarg etcètera de factors que justifiquen, ara més que mai, un increment de recursos per a la salut mental, que ja eren insuficients abans de l’arribada de la pandèmia i que les noves necessitats assistencials han posat encara més de manifest.

En aquest context, arran d’una pregunta parlamentària en defensa d’un pla de xoc per a la salut mental i d’una especial aportació de recursos públics per a l’atenció psicològica d’Íñigo Errejón en seu parlamentària, el president Pedro Sánchez ha comunicat al Congrés l’estratègia en salut mental del Gobierno de España. Podeu consultar les intervencions d’Errejón i Sánchez en aquest enllaç al vídeo de la sessió.

Havent-se posat de manifest que el govern central de l’Estat manifesta que la salut mental serà, en paraules textuals del president “el proper gran salt del nostre Sistema Nacional de Salut”, però que només tindrà una assignació de 2,5 milions d’euros previstos al pressupost de 2021, el Consejo Oficial de la Psicología de España ha lamentat que la salut mental segueixi sense ser una prioritat per al Gobierno de España en una piulada al seu compte on, a més, es fa ressò de 8 dades molt significatives sobre la salut mental a Espanya: l’altra pandèmia de què cal parlar i segueix sent l’aneguet lleig de la sanitat pública.

Per la seva part, el degà del COPC Guillermo Mattioli ha volgut recordar que "La COVID-19 no ha fet més que evidenciar quelcom ja evident: l'escassa rellevància que el SNS li ha donat a l'atenció psicològica. Demores en primeres visites, llistes d'espera de mesos... tot això prové de la molt escassa presència de professionals de la psicologia en el sistema"  i destacar les xifres actuals en relació amb la presència de psicòlegs i psicòlogues en el Sistema Nacional de Salut recordant que "al SNS no tenim ni 3.000 psicòlegs. Ens caldrien 7.200 més per arribar a la ràtio Europea".

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya dona suport a les reivindicacions del Consejo General de la Psicología de España.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC