Nou Grup de treball en Creativitat, procés artístic i salut mental a la Delegació Territorial de Girona

31-03-2021   |  Girona

Coordinat per Raquel Vidal, sorgeix per investigar al voltant de la psicologia i els seus vincles amb la creativitat i l'art.

La Delegació Territorial de Girona presenta el nou Grup de treball Creativitat, procés artístic i salut mental, coordinat per Raquel Vidal, psicòloga clínica, psicoterapeuta psicoanalítica i graduada superior en Belles Arts.

El Grup de treball Creativitat, procés artístic i salut mental ha preparat un text de presentació que informa els col·legiats i col·legiades dels objectius i motivacions inicials: 

El nostre Grup de treball Creativitat, procés artístic i salut mental neix en plena COVID-19, i sorgeix com a necessitat de generar un espai de pensament, estudi i reflexió des d'on poder aprofundir i investigar al voltant de la psicologia i els seus vincles amb la Creativitat i l'Art; concretament, de les seves repercussions i manifestacions dins del camp del psiquisme i de la salut mental. No és un fet casual que les tres membres que integren el nucli d'aquest nou GT tinguem un vessant artístic que desenvolupem de manera activa conjuntament amb la psicologia.

La creativitat -anomenada també pensament original, pensament creatiu, inventiva, imaginació constructiva o pensament divergent- està relacionada amb la capacitat d'innovar, de generar noves idees o conceptes, o noves associacions entre idees i conceptes coneguts, que normalment porten a conclusions innovadores, cosa que ajuda a resoldre problemes i produir solucions sovint originals i valuoses. El fet creatiu neix de la imaginació i engloba diversos processos mentals entrellaçats. Aquests processos no han estat completament desxifrats per la fisiologia. La qualitat de la creativitat pot ser valorada pel resultat final i aquesta és un procés que es desenvolupa en el temps i que es caracteritza per l'originalitat, per l'adaptabilitat i per les seves possibilitats de realització concreta. En aquest sentit, ens interessa especialment el procés artístic i les seves diferents manifestacions al llarg del temps per tot el que això té a veure amb la cultura. Entre les nostres propostes específiques de treball dins del Grup -que és de caire multidisciplinari- hi són:

     · Reflexionar al voltant de l'acte creatiu i l'obra d'art mitjançant la recerca i aproximació a les vides i obres de diferents autors i disciplines artístiques.
     · Aprofundir en la repercussió del procés de creació en la salut mental i en el psiquisme.
     · Reflexionar al voltant de la creativitat com a eina de treball del psicòleg o psicòloga i psicoterapeuta.
     · Difondre els fruits de la nostra recerca i reflexions mitjançant l'organització de jornades, seminaris, taules rodones i cursos.

Si estàs treballant en aquest àmbit i et sents motivat o motivada per treballar amb nosaltres, no tens més que posar-te en contacte amb la coordinadora de la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia a través del web del COPC.

 

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya dona la benvinguda al nou grup de treball i li desitja una llarga i productiva singladura.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC