Comunicat del COPC amb relació a l’article “Caso Diana Quer: enseñanzas para el desarrollo personal”

08-01-2018   |  Barcelona

Des del COPC, volem recordar als professionals que col·laboren als mitjans de comunicació que hem de ser prudents en les nostres afirmacions i que ens hem de regir pel Codi Deontològic que emmarca la nostra professió i per les normes tàcites i implícites de la nostra realitat social.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya volem remarcar el respecte total per la psicologia cognitiva i per la psicologia positiva, així com per als professionals que exerceixen o realitzen activitats divulgatives des d’aquest model teòric. Però som conscients que, a vegades, la informació transmesa en entrevistes o escrits divulgatius pot ser excessivament simplificada o descontextualitzada i, en aquests casos, l’opinió pública pot crear-se una imatge negativa o poc ajustada a la realitat. I això s’accentua quan s’usen etiquetes superficials o desafortunades per parlar de fets delictius com un assassinat o una agressió sexual.

Com a institució entenem poc afortunades algunes de les referències al cas de Diana Quer o a l’Alemanya de la II Guerra Mundial que es realitzen en l’article publicat a La Vanguardia el dia 4 de gener de 2018 “Caso Diana Quer: enseñanzas para el desarrollo personal”.

Creiem que, com a professionals de la psicologia, no hem de banalitzar circumstàncies tan greus com les comentades, que han generat tant dolor i patiment a altres éssers humans. És evident que per ajudar terapèuticament una persona que ha comès actes delictius com els comentats, el terapeuta haurà de posicionar-se en l’”acceptació incondicional” per rescatar allò positiu de l’altre i ajudar-lo a entendre l’abast i les conseqüències dels seus actes, precisament perquè no es tornin a produir conductes d’aquest tipus.

No obstant això, des del COPC volem recordar que, com a professionals, hem de transmetre que les accions tenen conseqüències, i assumir-les forma part de l’aprenentatge vital. Per fer-ho, quan aquestes accions fan mal a altres i s’incompleix la Llei, s’han d’assumir també les responsabilitats i acceptar les sancions que en corresponguin.

El fenomen de la reincidència delictiva és complex, i segur que el Sistema Judicial i les presons podrien millorar-se, però no hem d’oblidar que és una realitat que les mesures penals no només són ‘càstigs’, sinó que tenen un vessant rehabilitador i educatiu, així està establert en la Llei i així ho realitzen en el seu desenvolupament quotidià els psicòlegs que treballen en això i que tenen el reconeixement i el respecte de la nostra institució.

Per tot això, des del COPC, volem recordar als professionals que col·laboren als mitjans de comunicació que hem de ser prudents en les nostres afirmacions i que ens hem de regir pel Codi Deontològic que emmarca la nostra professió i per les normes tàcites i implícites de la nostra realitat social.

 

  Etiquetes: COPC , Institucional

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC