Psicòlegs d’El Garraf i d’El Penedès organitzen la II Jornada de Memòria Històrica

10-01-2018   |  Barcelona

Sota el nom Memòria, oblit i postveritat, se celebra a Vilanova i la Geltrú el proper 20 de gener

L’Associació d’Estudis de Psicologia i Psicoanàlisi El·lipsy presenta la Segona Jornada de Memòria Històrica, aquest any sota el nom: Memòria, oblit i postveritat. Fets alternatius, emocions i mentides, que es celebrarà a Vilanova i la Geltrú, el 20 de gener de 2018 a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

L’Associació El·lipsy és una associació sense ànim de lucre formada per psicòlegs del Garraf i Penedès, amb l’objectiu d’aprofundir i de donar difusió de temes d’actualitat relacionats amb la salut mental. És per això que des de l’any 2013 està organitzant debats i jornades de diferents temes d’interès des de l’àmbit de la salut, de l’educació, de la filosofia i la societat. 

L’objectiu de la Jornada és reflexionar des de diferents àmbits sobre la banalització de la mentida i els seus efectes sobre el relat de la guerra i la postguerra civil espanyola; sobre com s’utilitza la memòria oficial per ocultar o manipular el passat, com es crea una realitat paral·lela on es vol normalitzar la mentida amb la utilització de neologismes; sobre com un cert discurs vol aconseguir i consolidar posicions estratègiques en l’àmbit de la interpretació de la història contemporània d’aquest país i dels seus episodis fonamentals: la guerra civil, la postguerra i la transició.

Us esperem a la cita!

 

Programa: 

Inauguració Jornada:

  9.45 h: Lluís Ochoa, president d’El·lipsy, Associació d’Estudis de Psicologia i Psicoanàlisi. 

10.00 h: Teresa Llorens i Carbonell, tercera tinència d’alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 

 

Ponència i debat: 

10.15 h: La història plàstica i la imposició del relat, a càrrec d’Albert Tubau, historiador, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs. 

10.45 h: Memòria, veritat, poder, govern, a càrrec de Rubén A. Benedicto, doctor en psicologia social, especialitzat en temes referents als impactes psicosocials produïts en situacions de guerra i violència política. 

12.15 h: Testimoni 

12.45 h: Pausa - cafè 

 

Ponència i debat:

13.15 h: La memòria col·lectiva, un camp de batalla, a càrrec de Francesc Marc Àlvaro, periodista, escriptor i docent de periodisme a la Universitat Ramon Llull. 

13.45 h: Història(s) silenciada(s), a càrrec de Teresa Morandi, psicòloga clínica i psicoanalista. Coordinadora de la Recerca Trauma i Transmissió Generacionals - FCCSM. 

14.45 h: Música i final de la jornada.

  Etiquetes: Activitats externes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC