L’Ajuntament de Barcelona rellança els seus guardons al periodisme social amb la creació dels Premis Montserrat Roig
Els Premis Montserrat Roig estan dotats amb 8.000 euros cadascuna de les 4 categories, excepte el premi especial del jurat, i les candidatures es poden presentar fins al proper 31 de gener
Les candidatures als guardons es poden presentar fins al proper 31 de gener, tant a títol individual com a títol col·lectiu, amb el reconeixement exprés d’autors o autores i els mitjans de comunicació vinculats a les propostes. Els treballs, en qualsevol cas, han de tenir com a eix la ciutat de Barcelona pel que fa a la temàtica, el seu públic objectiu o el seu marc d’incidència. El premi serà de 8.000 euros per a cadascuna de les categories, a excepció del premi especial que aporta el jurat, que no tindrà dotació econòmica.
Aquestes són les quatre categories que composaran els Premis Montserrat Roig a partir d’aquesta primera edició:
- Premi al periodisme social. S’entén dins d’aquesta categoria qualsevol treball que, al marge de les agendes polítiques, incideixi en els processos socials, incentivi el coneixement i impulsi solucions no només en l’àmbit del benestar social, també en altres temes associats com l’habitatge, l’educació, els drets i la justícia. Hi poden optar articles, sèries d’articles, reportatges, treballs de fotoperiodisme, programes de ràdio i televisió i productes documentals o divulgatius que s’hagin presentat en premsa impresa o digital, publicacions periòdiques i regulars, ràdio o televisió i blocs o d’altres canals digitals. El requisit és que s’hagin publicat entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017.
- Premi a la comunicació social. Es defineix com aquella comunicació que, a banda del missatge i el format, és una eina d’apoderament per a la societat, que permet difondre missatges que impacten en els processos de sensibilització i, al mateix temps, s’ofereix com una font d’informació i comunicació bidireccional entre les persones emissores i receptores. Hi podran optar les propostes que hagin mostrat reptes d’interès social o realitats que afecten col·lectius de la ciutat i igualment s’hauran d’haver publicat entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017.
- Premi a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona. A aquesta categoria poden optar les propostes documentades que puguin donar lloc a una investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona, independentment del mitjà i promogudes de manera individual o col·lectiva. En aquest cas, el projecte que es presenti s’haurà de dur a terme durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019 i s’haurà d’entregar com a màxim l’11 de març del 2019. El treball acumulat s’haurà d’anar presentant cada quatre mesos a la comissió de seguiment constituïda pel jurat i el resultat de la investigació es farà pública coincidint amb el lliurament del premi de l’any següent
- Premi especial del jurat. En aquest cas la intenció és atorgar un reconeixement especial a un projecte o trajectòria professional marcada per la sensibilitat, el rigor i el compromís amb el periodisme i la comunicació social. Aquest premi, a diferència dels altres tres, no tindrà dotació econòmica.
Les persones interessades a participar dels guardons han de presentar les seves candidatures fins al proper 31 del mateix mes. En una primera fase cal emplenar el formulari disponible al web www.barcelona.cat/premis-montserrat-roig i, un cop fet i adjuntats els documents pertinents en el format que s’especifica, lliurar la butlleta d’inscripció en paper a qualsevol de les seus del Registre General de l’Ajuntament de Barcelona.
El jurat dels Premis Montserrat Roig estarà presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i presidenta del Consell Municipal de Benestar Social, Laia Ortiz, i el composen 14 persones més de reconegut prestigi professional dins d’aquest àmbit: la directora de Comunicació de l’Ajuntament, Àgueda Bañón; el cap de Comunicació de Creu Roja a Barcelona, Òscar Velasco; la cap de l’Àrea de Comunicació de Càritas Diocesana de Barcelona, Anna Roig; la representant de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Sylviane Dahan; la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria Josep Recoder; el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna Universitat Ramon Llull, Josep Maria Carbonell; la cap d’estudis de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra, Ruth Rodríguez; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; el director de Betevé i de ràdio Barcelona FM, Sergi Vicente; el cap de Documentals i Nous Formats de TV3, Miquel Garcia; el president de la societat editora d’eldiario.es, José Sanclemente; la periodista i professora Milagros Pérez Oliva; i el professor i vicepresident de l’Associació Solidaritat i Comunicació, Siscu Baiges.