Dia internacional de la gent gran "Per una atenció integral digne. Pregunta a la gent gran"
Des del COPC ens fem ressò del comunicat que ha preparat el GT de Psicología del Envejecimiento del Consejo General de la Psicología de España.
Des del COPC ens fem ressò del comunicat que ha preparat el GT de Psicología del Envejecimiento del Consejo General de la Psicología de España.
Sota el lema "Per una atenció integral digna. Pregunta a la gent gran" des del Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del Consejo General de la Psicología d’Espanya volem aprofitar el Dia Internacional de la Gent Gran per posar en relleu la importància que les persones grans rebin una atenció integral digna. És per això que, a banda de cobrir les seves necessitats bàsiques, cal que hi hagi una promoció cap a un envelliment actiu i saludable, tenint en compte el projecte de vida de cada persona, per la qual cosa cal preguntar-los i que se sentin escoltats. És inexcusable posar a la persona gran en un lloc rellevant, en primera persona.
Les noves tecnologies suposen un avanç per a la societat, però en ocasions es perd el contacte amb les persones més properes. Cal reprendre llaços humans i familiars, ser propers. Preguntar a una persona gran, no només per una recepta de cuina o per un esdeveniment viscut en el passat, sinó també com se sent, què li ve de gust fer avui ... Doncs no hem d'oblidar que l'essència de la vellesa rau en la saviesa adquirida a al llarg de la vida (experiències, records ...), així com en el respecte i la dignitat vers la persona gran.
Entre tots, individual i socialment, hem de donar-li valor a l'envelliment; de manera que pensar en envellir s'associï a alegria, sigui tenir temps per fer més coses, per desenvolupar inquietuds, per provar coses noves, per ensenyar amb l'experiència, ampliar horitzons de relacions... Complir anys significa entre altres moltes coses sumar experiències, afegir records, vivències adquirides, afermar coneixements però també significa acumular llibres, artefactes, roba i coses innecessàries en els nostres calaixos, amuntegar bones intencions i propòsits cada any, experiències doloroses, malalties que ens limiten, solitud, temps de sobres que abans ens faltava i tantes coses negatives que poden arribar a fer ombra en l'essència de la nostra vida convertint-la en tristesa, decaïment, anhedonia, dolor, resignació i reclusió, situacions en què la intervenció psicològica sens dubte és essencial per poder revertir aquest malestar.
Referent a això, el professional de la psicologia no està sol per atendre la malaltia, per ajudar dins dels seus coneixements a millorar el seu benestar i per intervenir amb els familiars per poder afrontar els reptes que això comporta, de la millor manera possible, sinó que el psicòleg de l'àmbit de l'envelliment és el puntal per afermar uns fonaments en la nostra societat promovent l'envelliment actiu i saludable, donant eines a les persones per ser capaces de gaudir la vida fent anys i trobant els millors camins per ser feliç assimilant, acceptant i valorant ser més gran.
La psicologia treballa amb altres disciplines perquè l'envelliment sigui viscut de manera positiva i saludable, per al que cal mantenir-se actiu física, psíquica i socialment, desenvolupant i incorporant habilitats que millorin la gestió, entre altres coses, de les emocions, els pensaments i les actituds.
El Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment treballa a nivell nacional perquè la gent gran rebin una atenció integral digna, tant amb les persones grans sanes, com amb les que pateixen alguna patologia, tant al domicili com en els contextos institucionals (centres de dia, residències ...). Així, el professional de la psicologia és una figura fonamental en l'equip interdisciplinari, ja que, mitjançant la seva intervenció i assessorament, millora la qualitat de vida de la nostra gent gran, la dels seus cuidadors i la dels professionals que els atenen.
Consejo General de la Psicología, GT de Psicología del Envejecimiento