El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya expressa el seu condol per la mort, el passat 16 de juny, de la Dra. Francine Shapiro

20-06-2019   |  Barcelona

El GT EMDR del COPC escriu sobre les aportacions de la psicòloga nord-americana a la psicoteràpia.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya lamenta comunicar el traspàs de la Dra. Francine Shapiro, el passat 16 de juny, i es dol per la pèrdua que suposa el traspàs d’una psicòloga tan rellevant per a la professió. Per fer honor a la memòria de la Dra. Shapiro, Walter Lupo, coordinador del GT EMDR del COPC, comparteix amb els col·legiats i col·legiades unes paraules.

 

En la mort de Francine Shapiro

El 16 de juny de 2019, als 71 anys ha mort la Dra. Francine Shapiro, la creadora de l’EMDR, la psicoteràpia que ha produït una important innovació en el tractament dels traumes psicològics.

Doctorada en Psicologia pel Mental Research Institute of Palo Alto, es va interessar pels efectes depressors de l'estrès sobre el sistema immunològic i la influència de la fase REM dels somnis en la consolidació de la memòria. El descobriment empíric, a finals de 1980, dels efectes dels moviments oculars sacàdics en l'alleujament dels records pertorbadors, el va portar a desenvolupar una tècnica de dessensibilització amb pacients (veterans de guerra i víctimes de violència sexual) que presentaven símptomes de trastorn d'estrès posttraumàtic.

L'efecte de la ràpida disminució de l'estat d'ansietat que va observar en els primers grups de pacients, la va portar a la conclusió de l'existència d'una inhibició recíproca entre el malestar provocat pels records del trauma i els efectes dels moviments oculars. Per aquest motiu va decidir anomenar a aquest procediment amb el nom d'EMD (Eye Movement Desensitization). Posteriors estudis millor dissenyats i reflexions sobre els canvis produïts en les creences, emocions i sensacions en els records traumàtics, la va portar a plantejar, l'any 1.991, el canvi cap a un model basat en el processament de la informació. D'aquí el fet d'afegir a EMD, la R de reprocessament: EMDR.

El disseny d'un protocol estàndard de 8 fases per al tractament del TEPT i altres tipus de traumes i patologies, el major coneixement i discussió sobre els procediments i mecanismes, així com gran quantitat d'estudis i investigacions al llarg d'anys posteriors, permet que en l'actualitat EMDR es defineixi com una psicoteràpia que té una conceptualització, planificació de tractament i intervenció eficaç que és utilitzada per milers de psicòlegs i psiquiatres de tot el món.

Francine Shapiro, va desenvolupar una intensa activitat per dotar l’EMDR d'Institucions que donessin el suport per atorgar un model de formació als terapeutes, que potenciés i donés suport a la investigació per seguir avançant en la comprensió del funcionament de l’EMDR i per a la seva aplicació a una major quantitat de trastorns en el camp de la salut mental.

En l'actualitat existeixen associacions i instituts EMDR en molts països de tots els continents, que estan dedicades a mantenir i garantir uns criteris de formació homogenis. L'Associació EMDR Espanya està integrada a l'Associació EMDR Europa, en la qual participen la totalitat dels països europeus.

També cal tenir present la sensibilitat i l'interès humanitari de Francine Shapiro, que va promoure EMDR-HAP o Programes d'Assistència Humanitària EMDR, una organització que està formada per una xarxa internacional de voluntaris dedicats a alleujar el sofriment humà provocat pels desastres naturals i els provocats per l'home. A més, ofereix una formació gratuïta o a molt baix cost als professionals de països de renda baixa.

Els psicòlegs i psiquiatres de diferents escoles i models formatius, que hem incorporat l’EMDR com psicoteràpia o com una eina de treball per alleujar el dolor i sofriment de les persones que atenem dia a dia, estem agraïts als coneixements, la capacitat organitzativa i sensibilitat humanista que Francine Shapiro va desplegar en la seva creativa i productiva vida.

Walter Lupo. Coordinador del GT EMDR del COPC

 

Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

  Etiquetes: COPC , Institucional

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC