El Consell Executiu de la Generalitat aprova un Projecte de llei que fomentarà l’ús de la mediació en conflictes familiars

06-03-2020   |  Barcelona

L’objectiu és donar a conèixer la mediació entre la ciutadania per promoure-la com a alternativa a la resolució judicial de conflictes.

La mediació en conflictes familiars rep un clar recolzament administratiu. El passat dimarts 4 de març, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha anunciat l’aprovació del Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi Civil de Catalunya per part del Consell Executiu. L’objectiu: fomentar l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment en aquells casos que impliquen separacions o divorcis amb fills i filles, per resoldre el conflicte amb col·laboració, consens i diàleg, així com per fomentar unes relacions familiars adequades després de situacions de crisi.

Sessions prèvies obligatòries que multiplicaran l’ús de la mediació

Segons el text aprovat, fins ara la ciutadania no ha utilitzat la mediació per desconeixement, ja que es tracta d’un mètode més ràpid i econòmic que un procés judicial. Aquesta conclusió es basa en les següents dades de la Unió Europea: mentre actualment menys d’un 1% dels conflictes civils i mercantils a Catalunya es resolen amb mediació, després de rebre una sessió informativa sobre el servei, un 60% l’acaba sol·licitant.

Així, a partir de l’aprovació d’aquesta norma, els jutges i jutgesses podran obligar a assistir a una sessió de mediació per evitar que les separacions i els desacords per la guarda dels fills i filles arribin a judici. Aquesta sessió s’anomenarà sessió prèvia. També s’estableix que l’assistència a la sessió prèvia tingui caràcter obligatori, i que la manca d’assistència no justificada no està sotmesa a confidencialitat i ha d’ésser comunicada a la autoritat judicial.

No obstant, és important recordar que en situacions de violència masclista la mediació sí que es veu limitada per la Llei i que és molt recomanable que tots els i les professionals tinguin formació especialitzada per detectar-ne possibles casos. 

Un dels principals objectius del Projecte de llei és donar a conèixer a la ciutadania els avantatges de la mediació com a via alternativa a la resolució judicial de conflictes. El Departament de Justícia calcula que l’aplicació de la nova norma triplicarà les sessions informatives sobre els avantatges dels acords extrajudicials.

El COPC ofereix un servei d’informació mediadora gratuït

Donat que, tal i com corroboren des del Departament de Justícia de la Generalitat, la mediació és una eina efectiva que garanteix una major protecció dels nens, nenes i adolescents, solucions menys traumàtiques, en menys temps i amb un menor cost econòmic, el Col.legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ja fa uns anys que posa a disposició de la ciutadania el Servei d’Informació Mediadora (SIM), que ofereix la informació necessària per optar, de manera lliure, a una mediació en qualsevol situació conflictiva.

La sessió informativa prèvia del SIM del COPC és gratuïta, i està conduïda per psicòlegs i psicòlogues mediadors que assessoren sobre la possibilitat de dur a terme una mediació i els seus avantatges. Aquests professionals aporten un valor afegit a la mediació, ja que treballen amb metodologies concretes de la psicologia, la conflictologia i la mediació.

Informació complementària

El Servei d’Informació Mediadora (SIM) del COPC és col·laborador del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya de la Generalitat de Catalunya que, d’aprovar-se la llei, passarà a anomenar-se Centre de Mediació de Catalunya.

Els professionals col·legiats tenen la obligació d’informar els seus clients sobre la mediació i altres fórmules de resolució de conflictes, i de procurar resoldre els que puguin tenir en l’exercici de la professió amb llurs clients, companys o altres persones per mitjà de la mediació o altres formes extrajudicials de resolució de conflictes.

Podeu llegir la nota de premsa del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb tota la informació sobre la nova Proposta de Llei en aquest enllaç.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC