Entra en vigor l'eliminació de la incapacitació judicial: "un veritable avenç social"

07-09-2021   |  Barcelona

Des del 3 de setembre, les persones amb discapacitat ja poden exercir la seva capacitat jurídica amb l'ajuda d'una persona mediadora.

La reforma de la legislació civil i processal per al suport de les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica ha entrat en vigor aquest 3 de setembre de 2021, la qual cosa ajudarà a 4,5 milions de persones del col·lectiu i també als casos d'incapacitat sobrevinguda, beneficiant potencialment a tota la població.
 
L'aprovació d'aquesta norma, impulsada per la Fundació Aequitas i CERMI (Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat), implica que aquestes persones ja no podran ser privades directament de la seva capacitat jurídica mitjançant mecanismes com la tutela o la incapacitació, sinó que ara es valorarà primer quina ajuda necessiten per a poder comunicar-se i/o prendre decisions, rebran aquesta assistència i acompanyament, i sempre primarà la seva autonomia i els seus desitjos, drets que ara la Llei sí els hi reconeix.
 

Quins canvis comporta la nova norma?

  1. La discapacitat queda substituïda per una ajuda tècnica en comunicacióper a adaptar la declaració de voluntat de la persona a la seva situació i característiques individuals, de manera que la representació o substitució en la presa de decisions es mantindrà únicament quan el suport no pugui donar-se de cap altra manera.
  2. Aquest suport serà prestat per una persona mediadora: de l'àmbit de la psicologia, el treball social, l'educació social... 
  3. Queden eliminats de l'àmbit de la discapacitat la tutela, la pàtria potestat prorrogada i la pàtria potestat rehabilitada, figures que, segons la nova norma, no responen al sistema de promoció de l'autonomia de les persones adultes amb discapacitat.
  4. S'evita que les persones hagin de passar per un jutjat cada vegada que desitgin, per exemple, anar al banc, comprar-se una casa o fer testament. Ara només hauran d'anar a una notaria on, amb l'ajuda de suport voluntari -de familiars, amistats...- rebran la informació necessària per a prendre les seves pròpies decisions que quedaran acreditades pel professional de la notaria. Només s'acudirà a la justícia en casos excepcionals en els quals, malgrat l'ajuda, sigui impossible conèixer la voluntat de les persones.
  5. La norma obliga a canviar fins a vuit lleis: les lleis Hipotecària i del Registre Civil; es reforma la llei d'Enjudiciament Civil en relació amb l'exercici de les accions de determinació o impugnació de la filiació, en els procediments de separació i divorci i en el procediment per a la divisió de l'herència; i també la llei del Notariat i la Llei de Comerç s'acomoden terminològicament a aquests canvis.
 

La reacció dels experts

"És una data històrica. Després de molts mesos d'insistència i demandes, per fi es fa efectiva aquesta anhelada reforma, integral i ambiciosa del dret civil substantiu i procesal. Per fi es dona compliment a un mandat de Drets Humans de la Convenció de l'ONU de 2006, en concret al seu article 12". 
 
 Luis Cayo Pérez Bueno, president de CERMI
 
 
"Es tracta d'una llei d'enorme trascendència, que ens afecta a tots, ja que qualsevol pot viure una situació de discapacitat. Una llei tremendament humana"
 
"Implica un canvi complet de paradigma; ja no són persones subjectes a protecció, sinó  adults en una esfera de llibertat".
 
Ángel Martínez, president del Consejo General del Notariado
 
 
 
"Aquesta nova llei ens porta potestat i respecte a la persona, que ara està per sobre de la seva condició, encara que necessiti ajuda".
 
"Estem davant una fita, però també davant un repte, perquè suposa haver de treballar en l'autonomia de les persones. I això es fa treballant l'autodeterminació, és a dir, la capacitat de decidir, des de quina roba es posa fins amb qui vol passar les vacances. Fins ara, moltes vegades eren els pares i mares els intèrprets de la seva voluntat, sense gairebé preguntar. I el que ara necessitem és conciència i treball pel desenvolupament de l'autonomia i l'autodeterminació d'aquestes persones, tant en l'àmbit familiar com professional i de tota la societat".
 
"La implementació d'aquesta norma no serà fàcil. En el dia a dia ens trobarem amb mil situacions a superar. Els jutjats d'alguna manera estan perdent poder, i les notaries encara no tenen professionals adequats per a fer la mediació. Com en tot canvi, primer va la lletra i després el canvi social... Però valdrà la pena l'esforç. El resultat a la llarga serà un gran avenç per la nostra societat".
 
Eduardo Brignani, coordinador del Grup de Treball Psicologia i Discapacitat del COPC
 
 
Finalment, tots els experts i representants de les organitzacions implicades han demanat que els operadors jurídics prenguin consciència d'aquest canvi, disruptiu però tan necessari, formant els seus professionals en l'esperit de la reforma, i que l'Administració realitzi les inversions en els recursos humans i materials que calguin per garantir l'èxit en la seva implementació. 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC