Primera enquesta CIS sobre Salut Mental durant la pandèmia: 1 de cada 4 persones ha tingut por a la mort

04-03-2021   |  Barcelona

El 70% de les persones que pensen buscar ajuda professional en salut mental diuen que acudiran a un psicòleg o psicòloga.

El Centre d'Investigacions Sociològiques CIS acaba de publicar la primera Encuesta sobre la salud mental de los españoles durante la pandemia de la Covid-19 amb xifres bastant reveladores, que no fan més que subratllar el fet que la salut mental s'està veient greument afectada a causa de l'actual crisi sanitària i s'està convertint en un dels problemes a resoldre amb més urgència. Algunes de les dades més destacables d'aquest informe són:
 
  • El 23, 4% de la població expressa haver sentit molta o bastant "por de morir a causa del coronavirus", un 18,4% entre els homes i un 28,3% entre les dones. Per edat, els que més por han sentit a morir a causa del COVID-19 són les persones de 55 a 64 anys (26,2%).
  • El 66% tem o ha temut perdre a un familiar o a algú molt pròxim. I al 72% el preocupa que es contagiï algú del seu entorn personal.
  • Un 35 % reconeix que ha plorat a causa de la situació. Les dones reconeixen haver plorat més (53%) que els homes (17%). I, per edats, els que més han plorat han estat els joves. Gairebé la meitat (el 43%) de la gent entre 18 i 24 anys ha plorat durant aquesta pandèmia.
  • Gairebé la meitat de la població, un 41,9%, ha tingut problemes de son.
  • Un 51,9% ha reconegut sentir-se cansat o amb poques energies.
 

Ansietat i depressió, els trastorns més freqüents

L'ansietat ha passat del 33,1% al 43,7% entre les persones que acudeixen a un/a professional de la salut, i la depressió es manté en un 35,5%, de manera que tots dos agrupen un 79,2% dels trastorns mentals patits durant la pandèmia.
 
Els medicaments prescrits pels i les especialistes per a tractar aquestes malalties van ser majoritàriament ansiolítics (58,7%), antidepressius (41,3%) i reguladors del son (21,2%), que el 77,1% encara continua prenent ara com ara.
 

Salut mental en menors

De les persones que diuen haver notat algun canvi en el comportament dels seus fills/es o nets/es convivents, un 72,7% assegura que aquests han sofert "canvis d'humor", el 78,6% "canvis en els hàbits de vida" i un 30,4% "canvis en el son". També han notat en ells més por a relacionar-se, necessitat de tornar a sortir i a la normalitat, tristor i apatia. 
 
I davant la pregunta: "Té pensat sol·licitar l'ajuda d'algun/a professional de la salut mental pels seus fills/es o nets/es?", el 69,7% va contestar que acudiria a un/a psicòleg/òloga, el 7,9% a un/a psiquiatre/a i el 6,6% al seu/seva metge/essa de capçalera. 
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC