Valoració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya del nou pla de Salut del conseller Argimon

05-07-2011   |  Barcelona

"Es tracta d'una proposta molt valenta, necessària i útil... com a primera passa".

El passat 1 de juliol, el conseller de Salut Josep Maria Argimon va presentar un nou i ambiciós pla que abarca 12 eixos prioritaris en Salut per aquesta legislatura. Per conseller, que va consultar el nostre Col·legi durant l’elaboració del projecte, la salut mental passa a ser a partir d’ara “una prioritat ineludible”, tal com reflecteixen els següents punts del nou pla (aquí molt resumits):

  • Incorporació de 150 professionals de la psicologia als centres d’Atenció Primària.
  • Increment de 80 milions d’euros en el pressupost de la xarxa de salut mental amb els que es preveu:
    • Desplegar 52 equips interdisciplinaris d’intervenció en crisi a domicili arreu del territori.
    • Crear 10 equips comunitaris d’atenció intensiva a la complexitat per adolescents i joves.
    • Reconvertir l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada.
    • Incrementar les places d’hospitalització de dia.
  • Llançament del Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi 2021-2025.
  • Aconseguir tenir una xarxa de salut mental, sobretot infantil i juvenil, més accessible, més proactiva, més propera, més resolutiva, més longitudinal, i, sobretot basada en la recuperació i inserció de les persones més afectades.
  • Replantejament de l’atenció integral a les persones grans, en especial les dependents o les que tenen minusvalies. 

Pros i contres del nou pla d’Argimon

Un cop fets públics els nous objectius, Guillermo Mattioli, degà del COPC, ha declarat a ElMon.cat: “Aquest pla de benestar emocional i salut comunitària ens sembla molt intel·ligent, i ja ha estat aprovat amb èxit a països com Regne Unit i Austràlia”. Tot i que “de moment”, subratlla, “només es tracta d’un pla prepatològic, preclínic”, que intenta evitar que els problemes (sobretot els sorgits o incrementats durant la pandèmia de COVID-19) es medicalitzin i arribin a salut mental. 

En la mateixa línia, Rafael Penadés, vocal de la Junta de Govern del COPC, ha explicat que, a més de prevenir, també cal intervenir. “Està molt bé que es faci una intervenció a nivell de patiment emocional per prevenir trastorns, però també volem fer palesa la necessitat de reforçar l'atenció a la primària, perquè està molt al límit. Els trastorns ja hi són, i la xarxa pública està extraordinàriament infradotada per tractar-los”. Així, caldria “una inversió en recursos humans i en els serveis de suport a l’atenció primària que és on hi ha els especialistes que donen suport”, tot tenint en compte que “els psicòlegs i psicòlogues tenim el perfil indicat per desenvolupar aquest tipus d'estratègies”.

Des de la Junta de Govern, valoren molt positivament aquesta aposta pel model de prevenció comunitari: “És valenta, necessària i plena de mesures molt útils positives” que són “molt ben rebudes pels professionals de la psicologia”. Això sí, “sempre que tinguin una continuïtat en el temps i siguin estructuralment sostenibles. Si són places que acaben en dos anys, tornarem a estar igual”.

Tanmateix, des de l’actual Junta asseguren que aquest pla sol “No solucionarà el problema. Calen “més especialitats i especialistes per suport a la primària, per salut infantojuvenil i salut mental en general”.

En resum, per l’actual Junta de Govern, “el que s'ha fet és boníssim i ho rebem amb alegria, però només serà útil si és el primer pas d'una sèrie de mesures”. 

Per últim, Mattioli ha volgut destacar la voluntat d’Argimon d’impulsar una actualització de la Llei d’ordenació de les professions sanitàries, que és del 2003: “Per fi s’ha atès una reclamació expressada des de fa molt temps pel nostre sector”.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC