Declaració institucional del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones

22-11-2017   |  Barcelona

A banda, des del COPC també volem compartir el manifest que ens ha fet arribar l’Institut Català de les Dones.

Aquest 25 de novembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya manifesta el seu total rebuig a qualsevol forma de violència física, psicològica o sexual, exercida contra les dones, al mateix temps que desitja traslladar tota la seva solidaritat i recolzament a les famílies i persones properes a les víctimes d’aquesta terrible xacra que ha pres la vida a 44 dones aquest any, a banda de tres casos més que estan essent investigats.

Ens commociona conèixer que un nen de 3 anys hagi presenciat l’assassinat de la seva mare a trets perpetrats pel seu propi pare a les portes del seu col·legi, però més enllà d’aquest primer i brutal impacte, el cas es dilueix en el temps i queda ocult darrera la fredor d’unes estadístiques, aquest recompte anestesiant de la pitjor conseqüència d’una societat encara masclista.

Per això, en aquesta data en què repudiem l’execrable violència contra la dona, hem d’obrir la nostra mirada per comprovar que la petjada de la violència de gènere és molt més extensa. El més dramàtic dels exemples són els vuit nens i nenes que han estat assassinats com a conseqüència de la violència masclista, com una manera d’infringir el dany més greu possible a les seves mares. Es el nostres fracàs més gran com a societat.

A més, 23 nens i nenes han quedat orfes ja que les seves mares han estat víctimes d’un crim mortal a mans de la seva parella o ex parella. Però dia a dia, de manera més o menys invisible, milers de nens i nenes creixen en entorns de violència, d’abús, de maltractament, en situacions en les quals la seva pròpia integritat corre perill. Com a professionals de la psicologia som coneixedors dels riscs i les seqüeles que comporta créixer en una llar en la qual s’exerceix violència en l’adolescència i en l’edat adulta.

No podem presentar-nos com una societat plenament desenvolupada mentre dones, i també nens i nenes, són assassinades pel llast de la desigualtat de gènere. De res serveixen minuts de silenci i consternació si no es prenen mesures decidides i integrals per acabar amb ella.

El Pacto de Estado contra la Violencia de Género és una bona notícia: és assumir que es tracta d’un problema de gran magnitud que transcendeix els colors polítics. Però no pot quedar-se només en un gest simbòlic. Com a professionals de la psicologia demanen un compromís real, que abordi la violència de gènere de forma integral, amb polítiques preventives i d’intervenció psicològica des de les edats més primerenques, per poder eradicar les desigualtats sobre les quals s’assenta la violència masclista.

A banda, des del COPC també volem compartir el manifest que ens ha fet arribar l’Institut Català de les Dones.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC