Declaració institucional del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Dona

08-03-2017   |  Barcelona

La Secció de Dones, Gèneres i Diversitats del COPC, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, ha elaborat un vídeo que recull l’exemple d’11 dones, psicòlogues, artistes, científiques, polítiques, investigadores, aviadores i pilots, que al llarg de la història han defensat els drets de les dones i els seus ideals. Podeu consultar i compartir el vídeo.

Avui, 8 de març, commemorem el Dia Internacional de les Dones i volem posar especial atenció en la importància de l’educació en igualtat com la via principal per a desterrar la desigualtat històrica de gènere entre homes i dones.

La desigualtat de gènere és el resultat d’una construcció social i cultural, amb greus conseqüències per a la dona que encara avui arrossega, malgrat els avanços aconseguits. La bretxa salarial, el sostre de vidre en el món laboral, una triple jornada (laboral, domèstica i reproductiva), les agressions sexuals o la terrible xacra de la violència de gènere són exemples molt significatius de com contínua vigent la desigualtat entre homes i dones. Una desigualtat que recau en un masclisme heretat al llarg dels segles i que s’ha de destruir urgentment: la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones necessita mesures per a accelerar la seva conquesta.

Per a construir uns ciments sòlids d’una societat més igualitària i, per tant, més justa, hem d’anar a l’arrel. És necessari que des del bressol eduquem en igualtat a nens i nenes, per a desterrar rols, estereotips i prejudicis de gènere, construccions socials que sustenten la desigualtat i les seves repercussions.

La família és el principal agent de socialització primera de la persona, juntament amb els centres educatius. Aspectes com els models representats per pares i mares, les joguines, els contes o el reforç de certes conductes segons les expectatives de gènere, poden crear i reforçar els prejudicis de gènere. Aquests estereotips i prejudicis es mantenen a l’edat adulta, consolidant una òptica masculina del món, en el qual les capacitats i oportunitats de les dones es desdibuixen com a conseqüència d’aquesta socialització diferenciada per raó de gènere.

La coeducació, és a dir, l’educació en igualtat per a evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere, així com la coresponsabilitat a la llar que consisteix en què homes i dones es responsabilitzin per igual de les tasques domèstiques, són essencials per a desmuntar les bases de la desigualtat.

És necessari millorar en la quantitat i qualitat dels recursos i dels instruments d’educació i socialització amb la finalitat d’eliminar els comportaments i actituds sexistes, i això passa per treballar la igualtat en totes les etapes educatives.

La figura del professional de la psicologia educativa és la ideal per a desenvolupar aquesta tasca en els centres escolars, en el qual es tracten temes com l’educació afectivosexual, la igualtat, la gestió de les emocions, etc. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme a la societat.

La Secció de Dones, Gèneres i Diversitats del COPC, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, ha elaborat un vídeo que recull l’exemple d’11 dones, psicòlogues, artistes, científiques, polítiques, investigadores, aviadores i pilots, que al llarg de la història han defensat els drets de les dones i els seus ideals. 
 
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC