Cinefòrum ‘Temps d’Écoute’: mirada interdisciplinària al gènere i la salut

29-12-2016   |  Barcelona

Segons la Declaració Universal dels Drets Humans, tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en dret. A la pràctica, però, la realitat no garanteix aquest dret fonamental i el gènere és un condicionant per a la salut i per a l'accés a recursos sanitaris

El COPC us convida a un cinefòrum per reflexionar entorn del dret a la salut i com hi influeix la condició de gènere. El documental escollit com a punt de partida de les reflexions és Temps d'écoute, que serà projectat al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, al carrer Girona 64, el proper dia 19 de gener a les 20.30 h del vespre.
 
Com afecta el fet de ser dona o home a la salut que tenim? Com condiciona el gènere a l’accés als serveis sanitaris? Com es relaciona el binomi salut-gènere amb la violència sexual? Com es dona assistència a les sobrevivents de violència?

El film Temps d’Écoute ens apropa a la realitat de la República Democràtica del Congo, considerada actualment un dels pitjors llocs on ser dona. Sense victimismes, el documental obre l'espai a l'escolta activa, a la reflexió i a la denúncia. La societat congolesa ens fa de mirall i els 5 testimonis de violència sexual i/o dones seropositives ens conviden a reflexionar sobre els efectes que tenen els rols socials de gènere en la salut de les persones, i en l'accés als serveis sanitaris i als medicaments.
 
El fil conductor del film és l'experiència de més de 10 anys de l’associació de dones congoleses FEPSI- Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale, dedicades a l'atenció mèdica-psicològica-jurídica-socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra. La seva professionalitat i compromís ens fan plantejar-nos: com acompanyem, a casa nostra, les situacions de violència sexual? Com ho fem des de les diferents professions implicades? Oferim o no un acompanyament interdisciplinar?
 
De tot plegat podrem parlar durant el debat, dinamitzat per Serena Brigidi, doctora en antropologia, especialista en antropologia del gènere i de la salut, i Laia Pibernat-Mir, coordinadora del film a Farmamundi. Entre les persones assistents, comptarem amb una fila zero amb representants dels col·legis coorganitzadors de l’acte el Col·legi de Metges de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona.
 
L'acte és gratuït, però per assistir-hi cal inscripció prèvia al següent enllaç .
 
Paral·lelament, del 10 al 24 de gener, el Col·legi Oficial de Farmacèutics allotjarà una exposició de fotografies relacionada amb el documental.
 
Per a més informació:
Cecília Garcia, coordinadora de Farmacèutics Mundi Catalunya
93 244 44 55
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC