La col·lecció Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi i Salut Mental presenta Construir en la foscor, de Robert Caper, el proper 27 de febrer

19-02-2018   |  Barcelona

En l’acte també es presentarà la reimpressió de Diari d’un bebè, de Daniel Stern.

Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi i Salut Mental, una col·lecció de llibres que té un representant del COPC en el seu consell assessor, presenta un nou llibre el proper dimarts 27 de febrer, a les 19.30 h, a la Llibreria Alibri (c/ de Balmes, 26. Barcelona). L’acte anirà a càrrec de Elena Fieschi, Jordi Sala i Josep Oriol Esteve.

Construir en la foscor, de Robert Caper, s’endinsa de ple en el debat sobre l’estatus científic de la psicoanàlisi. Es pot considerar una ciència? O més aviat l’hem d’entendre un art? Un tema de plena actualitat, especialment ara que tota disciplina que no pot ajustar-se dins dels cànons de les ciències experimentals és més aviat bandejada i menyspreada en cercles acadèmics i assistencials, com si es tractés d’una xerrameca inútil.

El llibre, en un estil concís i assequible, és una petita joia per la seva claredat i brevetat, una joia per tenir com a text de capçalera, de gran utilitat per pensar i argumentar sobre la diferència entre psicoanàlisi i altres formes de teràpia, entre les ciències humanes i les experimentals, i per a reflexionar sobre el lloc que ocupa la psicoanàlisi en el context cultural i intel·lectual d’avui en dia.  A més, també hi ha profundes reflexions sobre l’observació psicoanalítica, la necessitat del dubte, de com el nostre superjo arcaic intolerant pot usurpar les funcions del jo i fer-nos molt infeliços, sobre el rol de la imaginació i la veritat en el treball psicoanalític, i sobre el lloc des d’on parlem al pacient, amb quines intencions i quin dolor produïm amb la nostra activitat terapèutica.

 

Aprofitant la convocatòria, també es presentarà la reimpressió de Diari d’un bebè, Tot allò que l'infant veu, sent i experimenta, de Daniel N. Stern. Amb traducció de Pere Folch, i publicat l’any 1996, estava exhaurit des de fa uns anys i s’ha considerat necessari tornar-lo a imprimir perquè és un llibre bàsic, no solament per a psicòlegs i psicoanalistes, sinó per a tota persona que estigui interessada en una mirada profunda sobre el desenvolupament infantil. L’obra descriu el que un nen deu experimentar des de les sis setmanes de vida fins als quatre anys, a partir de petits moments de quotidianitat, mirats amb els ulls del nen. L'autor s'adreça al lector amb paraules senzilles però plenes de la saviesa de qui ha treballat durant anys amb infants i ha fet recerca aprofundida sobre el seu desenvolupament.

Esperem que la remarcable qualitat de les dues obres us animin a acostar-vos a la presentació del proper dia 27.

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC