El proper 23 de novembre, 9a edició de la Xarxa a debat. Salut mental i comunitat: Quines intervencions? Quins models? Reflexions sobre la vitalitat de la xarxa

05-11-2018   |  Barcelona

La Fundació Congrés Català de Salut Mental i l'Associació Catalana de Professionals de Salut Mental – AEN Catalunya organitzen la jornada.

Un any més, la Fundació Congrés Català de Salut Mental i l'Associació Catalana de Professionals de Salut Mental – AEN Catalunya, convoquen per posar a debat temes relacionats amb la realitat assistencial i xarxa pública de serveis en salut mental. El tema triat per aquesta 9a edició de la Xarxa a Debat, que tindrà lloc el proper 23 de novembre, té a veure amb el concepte i pràctiques en salut mental comunitària, ja que es postula com una de les prioritats del model de salut mental que proposa el govern de la Generalitat de Catalunya i a causa de les múltiples interpretacions que el terme suscita.

La Jornada Salut mental i comunitat: Quines intervencions? Quins models? Reflexions sobre la vitalitat de la xarxa farà una anàlisi conceptual i d’algunes de les experiències que s’estan duent a terme. En primer lloc, en el pla conceptual, cal aclarir què significa “allò comunitari” que ha de caracteritzar la tasca dels professionals de la salut mental. «Comunitat», «comú», són les arrels que ens remeten a una vinculació amb els altres mediada per les obligacions recíproques i el compromís. Com s’han d’establir aquests vincles en el món actual? Sobre quins supòsits es concreten? Quines limitacions i possibilitats existeixen? És possible incloure sempre en el tractament en salut mental actors d'altres àmbits aliens al món sanitari, com ensenyament, afers socials, habitatge, treball, justícia, per tal d'ampliar el marc d'acció? Com fer-ho? En quina mesura s'ha d'incloure el rol dels usuaris i familiars en l'organització de l'atenció assistencial per tal que es consideri acció comunitària? Quines condicions de l'organització assistencial es necessiten per poder fer un abordatge de qualitat i ètic? En segon lloc, en pla pràctic, és fonamental conèixer aquelles experiències que es donen a la xarxa d'atenció pública en salut mental i que concreten en la pràctica allò teoritzat com a acció comunitària.

La FCCSM espera que aquesta jornada estimuli a pensar i debatre sobre aquestes qüestions de renovada actualitat, i permetin promoure una acció en i amb la comunitat que millori la qualitat de l'atenció a la salut mental al nostre territori. Si voleu assistir-hi podeu consultar el programa de la Jornada i inscriure-us-hi en aquest enllaç al web de la FCCSM.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC