El COPC s'adhereix al Manifest per aturar el maltractament a les persones grans

14-06-2019   |  Barcelona

El 15 de juny es commemora el Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya s'ha adherit al Manifest per aturar el maltractament a les persones grans en commemoració, el dia 15 de juny, del Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans.
 
 

Manifest per aturar el maltractament a les persones grans

Les entitats sota signants ens apleguem per manifestar el nostre absolut rebuig al maltractament a les persones grans i volem fer pública la nostra voluntat de treballar conjuntament per erradicar-ho mitjançant la prevenció, la sensibilització i les accions enfront el maltractament.

L’edatisme, la discriminació per raó d’edat, és definit com un “procés de discriminació i estereotipació d’una manera sistemàtica envers les persones d’edat avançada pel sol fet de ser velles” (R.Butler), i és aquesta discriminació el substrat de moltes situacions de maltractament a les persones grans.

L’OMS estima que 1 de cada 10 persones grans pateix maltractament, i aquesta xifra està subestimada perquè tan sols es notifica 1 de cada 24 casos.

El silenci de les víctimes pot estar motivat per diferents causes: per sentiments contradictoris quan el maltractament es produeix en un entorn de confiança, per por a represàlies, per aïllament social, per falta de consciència, o per causa d’un deteriorament cognitiu.

Malauradament, aquests fets tenen lloc amb molta freqüència i es presenten en diferents formes: maltractament econòmic, maltractament físic, maltractament psicològic o emocional, maltractament sexual, negligència, abandó i altres vulneracions de drets.

Ens comprometem a:
  • Fer accions conjuntes i coordinades per prevenir el maltractament a les persones grans.
  • Difondre els recursos jurídics de prevenció com a mesura de protecció d’aquelles persones amb capacitat de decidir (autotutela, poder preventiu, assistent, patrimoni protegit, etc.) així com de les mesures de protecció per aquelles persones que no poden decidir per elles mateixes (incapacitació i mesures cautelars)
  • Emprendre accions de sensibilització, informació i formació que arribin a familiars, institucions, professionals, persones grans i la resta de la societat.
  •  Involucrar als mitjans de comunicació en el bon tracte a les persones grans i en la divulgació del maltractament a la gent gran.
  • Commemorar el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre el Maltractament a les Persones Grans, el 15 de juny.
  • Impulsar mecanismes eficaços i coordinats per l’assistència, l’assessorament, la denúncia anònima i la protecció. Entre ells, la creació d’un telèfon específic, gratuït i confidencial per a persones grans maltractades.
  • Reivindicar justícia ràpida i eficaç per les persones grans maltractades.

#elsgransmaltractats
#elsgransoblidats

 

Entitats adherides al manifest

EIMA. Associació Investigació Maltractament a les Persones Grans Fundació PROVEA. Pro Vellesa Autònoma Fundació Roure Fundació FiraGran FATEC. Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya Amics de la Gent Gran Fundació Pasqual Maragall AFAB. Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Barcelona Fundació Privada Nostra Senyora Dels Àngels Fundació Vella Terra Fundació ABD. Acció Benestar i Desenvolupament Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del COPC Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya Coordinadora Nacional de Jubilats i Pensionistes de Catalunya Coordinadora De Jubilats i Pensionistes de les Associacions de Veïns de Barcelona Fundació Llars Compartides Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya Fundació Privada Avismón Catalunya Fundació de l'Esperança Associació Ajudam Associació Temps Fundación Salud y Persona FIBS. Fundació Família i Benestar Social Federació de Pensionistes i Jubilats de Catalunya de CCOO Fundació Tutelar SANTA CLARA Fundació Tutelar AMPARA ICAB. Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona Clínica Jurídica Dret al Dret. Universitat de Barcelona Fundació Tutelar Ripollès FADES. Associació Familiars de Malalts d'Alzheimer del Ripollès ASVOL. Associació de Gent Gran Voluntària ACRA. Associació Catalana de Recursos Assistencials Fundació JAUME BATLLE BIGAS ACA. Associació Coordinadora per a l’Ancianitat Fundació Alzheimer Catalunya CONEX. Fuente de Conocimiento y Experiencia FOCAGG -FACPE. Acció Comunitària Protectora de l'Envelliment SCGIG. Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia FADESIA CAGG. Consell Assessor de la gent Gran de Barcelona Càritas Diocesana de Barcelona Fundació Aroa Associació SIENA

FAFAC. Federació d’Ass. de Familiars Malalts d’Alzheimer de Cat. Associació ACAD. Associació de Centres d'Atenció a la Dependència FEATE. Federació d'entitats que presten serveis al sector de la gent gran. Accent Social Fundació Bancària "La Caixa" Fundació Mas Albornà Col·legi de Notaris de Catalunya Fundació Inglada Via Fundació Pinnae Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya Fundació Privada Llegat Roca i Pi Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Ajuntament de Girona Diputació de Barcelona Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell TransJus. Institut de Recerca de la Universitat de Barcelona Associació Dret a Morir Dignament Hospice.cat Associació per a l'Acompanyament al Final de la Vida Coordinadora d’Entitats del Poble Sec

 

Per a formalitzar noves adhesions us podeu adreçar a pvilaseca@fundacioprovea.org

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC