Comunicat de l'área de Psicología e Igualdad de Género del Consejo General de la Psicología amb motiu del Dia de la Dona

09-03-2020   |  Barcelona

El COPC s'adhereix al comunicat del COP, que té per lema La corresponsabilitat, clau perquè assolim la igualtat real.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) s'adhereix a l'comunicat del Consejo General de la Psicología de España (COP) amb motiu del Dia de la Dona. El lema d'enguany del comunicat és La coresponsabilitat, clau perquè assolim la igualtat real.

 

Comunicat de l'àrea de Psicologia i Igualtat de Gènere, Consejo General de la Psicología

En aquest 8 de març i amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Consejo General de la Psicología desitja fer especial èmfasi en la necessitat de promoure la corresponsabilitat en l'espai domèstic i la visibilització de les cures per apropar-nos a la fi de la històrica desigualtat de gènere entre homes i dones.

Tot i que la igualtat entre dones i homes es recull en l'àmbit legal, queden molts espais en què estem lluny d'aquesta equitat, i un dels més significatius és l'àmbit privat, en el qual les cures continuen recaient de manera molt significativament superior en les dones.

L'avanç cap a la igualtat a través de la incorporació de la dona en el món laboral no s'ha traduït en la mateixa mesura en la incorporació de l'home a l'espai domèstic. A més, les tasques vinculades a les cures continuen sent invisibles i menystingudes, de manera que mentre no es posin en valor serà molt difícil que puguem arribar a una igualtat real. No hem d'ignorar que les famílies són múltiples i diverses, com les monoparentals, les que tenen càrregues familiars, en situació de viduïtat, de dependència, etc., amb les conseqüències que això suposa.

A Espanya, es van dedicar al llarg de 2018 més de 130 milions d'hores en treball no remunerat; això equival a una població de 16 milions que tinguessin una jornada laboral de vuit hores diàries i gairebé un 15% de l'PIB. Uns cures que no coneixen vacances ni edat de jubilació.

El canvi social és lent, de manera que hem de promoure a través dels diferents agents de socialització i promogut per les administracions públiques models de participació igualitària en les tasques domèstiques i en les tasques de cures, per dinamitzar l'avanç cap a l'equitat real entre dones i homes, també en l'espai privat.

La coeducació, és a dir, l'educació en igualtat per evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere, així com la corresponsabilitat a la llar, consistent en què homes i dones es responsabilitzin per igual de les tasques domèstiques i de cura, són essencials per a desmuntar les bases de la desigualtat.

En aquest sentit, la coeducació és clau per promoure models corresponsables, ja que permet l'educació en igualtat a nens i nenes, per desterrar els rols, estereotips i prejudicis de gènere, construccions socials que suporten la desigualtat i les seves repercussions. Rols de gènere com els que identifiquen les dones com a responsables de les tasques domèstiques i de les cures.

La psicologia educativa resulta una eina d'immensa utilitat per al disseny i la implantació de plans de coeducació en els centres escolars, en què s'aborden aspectes no només relatius a la coresponsabilitat, sinó també a l'educació afectivosexual, la igualtat, la gestió de les mocions, etc. Per això és imprescindible la incorporació com més aviat de psicòlogues i psicòlegs educatius a tots els centres educatius, tant de primària com de secundària. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC