El degà del COPC participa en la roda de premsa de l’Ajuntament de Barcelona en què presenta dos projectes per fer front els efectes de la Covid-19 en la salut mental

03-11-2020   |  Barcelona

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa; la Directora de Salut, Pilar Solanes; i el degà del COPC, Guillermo Mattioli, han explicat el reforç acordat pel pla de xoc en salut mental.

Barcelona comptarà a partir d’aquesta setmana amb grups de suport emocional i també amb grups d’acompanyament del dol per fer front els possibles efectes de la Covid-19 en la salut mental de la població de la ciutat. Aquestes són dues de les noves mesures que inclou el pla de xoc en salut mental que desenvolupa la regidoria de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament que ja es va posar en marxa el mes de maig passat, desenvolupat juntament amb entitats i actors en la matèria que participen de la Taula de Salut Mental de Barcelona.

Els dos tipus de grups funcionaran amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC). Aquest reforç arriba en un moment en què la població se sent cansada i, davant del repunt de la malaltia que s’està produint en les últimes setmanes, pot viure de manera més intensa sentiments com l’estrès, la incertesa, la por o l’angoixa, a banda de patir eventualment la pèrdua d’una persona estimada.

Els grups de suport emocional s’articularan en un primer moment a través de les cinc Xarxes de resposta socioeconòmica que han impulsat Barcelona Activa i el Pla de Barris, que es troben als districtes de Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Ciutat Vella. Les trobades tindran un format presencial i obert, de la mà d’una psicòloga que realitzarà entrevistes prèvies amb les persones candidates a participar-hi. 

Pel que fa als grups d’acompanyament del dol, batejats com ‘T’acompanyem en el sentiment’, la iniciativa comença el dimecres 4 de novembre amb tres grups de suport independents. La intenció és que cada grup celebri quatre sessions de dues hores de durada cadascuna, per tal de tractar i compartir l’experiència del dol i la pèrdua d’una persona estimada.

En la seva participació a la roda de premsa, del degà del COPC ha volgut remarcar que se sent “molt orgullós d’una feina ben feta fruit d’una relació de sinèrgia [...] entre el Col·legi i l’Ajuntament de Barcelona, una feina ja feta i en construcció, una molt bona feina, però insuficient. No perquè encara quedin moltes coses a fer (que queden) sinó perquè la situació canvia cada dia i tot indica que continuarà canviant i ens demanarà noves maneres d’enfocar els problemes i d’imaginar solucions”.

La dimensió emocional va estar des del principi: angoixes claustrals, pors al contagi, por a l’altre que em pot infectar [...], totes aquestes vivències han estat i continuen estant. La situació ja no té un sentit predominant, en té varis i diversos i demana esforços diferenciats”, ha explicat.

Podeu consultar la roda de premsa completa en el vídeo que veureu a continuació:

 

Preocupació compartida

El pla de xoc en salut mental endegat per l’Ajuntament de Barcelona el mes de maig passat parteix de la certesa que, a banda d’una crisi sanitària i socioeconòmica, la Covid-19 també està generant una crisi emocional i de salut mental. De fet, l’allargament de la pandèmia tindrà previsiblement un major impacte en la població, que pot patir davant del fet que sembli que el final de la pandèmia encara es troba lluny. Segons una enquesta recent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja s’observa que el 60% de la població pateix “fatiga pandèmica” després de mesos de viure amb incertesa i restriccions.

  Etiquetes: COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC