L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i diferents entitats del món de la salut, entre elles el COPC, alerten que els desnonaments dificulten el control de la COVID-19

12-11-2020   |  Barcelona

Ho fan en una carta enviada al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual s'insisteix en la necessitat de suspendre els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i diferents entitats del món de la salut, entre elles el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, han enviat una carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual demanen la suspensió efectiva de tots els desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat pels seus efectes negatius en la salut d’aquestes persones i perquè aquesta pèrdua sobrevinguda de l’habitatge els situa com a col·lectiu de risc per infectar-se de la COVID-19.

El text, que compta amb la participació d'entitats, altres col·legis professionals i societats científiques, exposa que hi ha estudis que demostren la relació entre els desnonaments i la pèrdua de salut psicològica, física i social, i que això succeeix des del mateix moment en què existeix l’amenaça de perdre l’habitatge fins que es produeix l’execució. A més, afegeixen que en el cas dels menors d’edat es produeix un greu impacte en el seu benestar, afectant principalment el seu estat d’ànim, l’autoestima i el rendiment escolar.

L'escrit sosté, també, que en l'actual context de pandèmia sanitària provocat per la COVID-19, les persones en risc de desnonament tenen una major probabilitat de contraure el virus ja que sovint es veuen obligades a traslladar-se a casa de familiars o amics, augmentant la sobreocupació d’habitatges i reduint les possibilitats d’una higiene adequada, entre d’altres. Com a conclusió, la carta assegura que disposar d’un habitatge digne no només és clau per la seva importància en la salut i el benestar de les persones, sinó que també té un rol destacat en un control adequat de la pandèmia. 

Per tot plegat, els signants consideren imprescindible que totes les administracions públiques exerceixin les seves competències per garantir el dret a l’habitatge i per evitar una nova onada de desnonaments. “Insistim i tornem a demanar a l’Estat que decreti la suspensió dels desnonaments de les persones en situació de vulnerabilitat”, indiquen. 

La missiva assenyala que, tot i que hi ha una moratòria aprovada pel Govern espanyol durant l’estat d’alarma prorrogada fins al 31 de gener de 2020, és insuficient perquè molts desnonaments són previs a la pandèmia i no són sobre el lloguer, la qual cosa fa que hi hagi moltes llars sense protecció. 

La carta, que podeu llegir a l'adjunt de la notícia o prement aquí, està signada pel Grup d’Habitatge i Salut de l’ASPB, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), l’Associació Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC), el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), la Fundació Àmbit Prevenció, Marea Blanca Catalunya, Dempeus per la Salut Pública, Associació Col·lectiu Sísifo, Rebel·lió Atenció Primària i La Capçalera Barcelona.

Dolors Liria, vocal i comissionada de desenvolupament professional de la Junta de Govern del COPC, ha participat en la roda de premsa que ha tingut lloc avui a Barcelona amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. La podeu recuperar a continuació:


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC