El COPC celebra les fites assolides i l’èxit de participació en el IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats

22-09-2021   |  Barcelona

Com a entitat coorganitzadora, el COPC va comptar amb representants d’excepció en els comitès que van fer possible la realització del congrés

El passat 16 i 17 de setembre va tenir lloc el IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, amb el lema “Dependències al Llarg del Cicle Vital. Enfortiment i Autonomia” al Palau de Congressos de Girona.

Un Congrés adreçat als i les professionals dels Serveis Socials, on van tornar a retrobar-se per compartir i reflexionar al voltant de les dependències i l’autonomia, el model de Serveis Socials, les necessitats de la ciutadania i la situació dels i de les professionals, amb la crisi social i econòmica de la pandèmia com a marc.

Culminen així 3 anys de treball continuat, rigorós i intens dels quatre col·legis professionals: Pedagogia, Educació Social, Psicologia i Treball Social, fruit de la unió de voluntats, experiències i coneixements amb una mirada interdisciplinària.

Més de 500 professionals, presencials i en streaming, amb les limitacions de la pandèmia, van debatre, analitzar i assolir els objectius proposats.

 Els eixos abordats en les taules simultànies, de la mà de 32 ponents experts i expertes en cadascuna de les temàtiques, van aportar discurs i coneixement, debat i reflexió, des del vessant acadèmic i professional, dels que es destaquen quatre eixos: addiccions, dependències relacionals en el cicle vital, diversitats i altres situacions que generen dependències i sistemes generadors d’autonomia i dependència.

La crisi social i econòmica va estar present en tot el Congrés, sense perdre de vista el lema “Dependències al llarg del Cicle Vital. Enfortiment i Autonomia” i l’anàlisi de la situació dels Serveis Socials i el desplegament del encara no iniciat Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-25.

Els i les participants va tenir l’oportunitat de conèixer 31 experiències, 22 de les quals van ser comunicacions i 9 pòsters, compartint i visibilitzant bones pràctiques que duen a terme els equips professionals de diferents serveis i entitats.

En aquesta edició la responsabilitat de l’organització va recaure al Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, i el contingut en mans dels Comitès formats per 24 representants dels 4 col·legis professionals, portant a terme un treball col·laboratiu i interdisciplinari amb determinació, entusiasme, compromís i molta implicació, coordinats per la Comissionada del IV Congrés, Pilar Morral, que amb un lideratge impecable i compromès, va saber recollir totes les sensibilitats per a què tothom se sentís representat.

Des del COPC es vol fer èmfasi en la participació i labor duta a terme per fer possible aquest congrés dels i les diferents representants del Col·legi en els comitès: Maria Barrera i Susanna Prades, integrants del Comitè Científic; Isaac Calaf i H.Wara Revollo, integrants del Comitè Organitzador; Josep Vilajoana, participant en el Comitè Assessor; i Guillermo Mattioli, membre del Comitè Institucional del Congrés.

Isaac Calaf, H. Wara Revollo, Carolina Pastor, José Ramón Ubieto, Susanna Prades, Lourdes Aramburu, Guillermo Mattioli i Maria Barrera. 

També va ser indispensable i essencial el suport institucional de l’Ajuntament de Girona, del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, de DIPSALUT de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona. Així com la professionalitat i col·laboració de FESOCA de Girona amb la intèrpret de Llengua de Signes en les Conferències Inaugural i de Cloenda.

Destacar que al llarg de tot el Congrés ha quedat palès la importància del desplegament urgent del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-25 (PESS), aprovat el desembre del 2020 al Parlament de Catalunya, que tants esforços ha costat a l’administració i als agents socials. Un PESS on hi ha posades grans expectatives per la seva aposta per una atenció universal des de la prioritat i l’acció preventiva i comunitària. Així com el desplegament del Llibre Blanc de les Professions en el que els col·legis professionals hi tenim molt a dir i volem ser-hi en la seva elaboració. La veu, doncs, l’han tingut les i els professionals dels Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, dels projectes i programes d’entitats i serveis. I els testimonis reals: una lliçó de vida de com se senten, de les seves necessitats i reivindicacions.

Aquest espai de debat i reflexió interprofessional segueix amb el V Congrés, amb el relleu fet per Rosa Rodríguez, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, a M. Rosa Monreal, presidenta de Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya, qui liderarà l’organització de la propera edició. Un traspàs simbòlic a partir de la iniciativa i creació de l’artista riudomenc JOBACASÉN, un reconeixement als 4 col·legis, tot unint l’estètica i l’ètica de les professions dels Serveis Socials.

Rosa Rodríguez (COPEC), Conchita Peña (CSCAT), Guillermo Mattioli (COPC) i M. Rosa Monreal (CEESC).

Des del COPC volem mostrar el nostres agraïment a totes les persones participants i a tots els col·laboradors, tant entitats com professionals, que ha fet possible la celebració d’aquest IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.

 

  Etiquetes: COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC