El Consell dels Drets Humans i la Psicologia de l’European Federation of Psychologists’ Associations (EFPA) declara que el rebuig dels refugiats al mar té conseqüències per a aquells que busquen ajuda i pels països que rebutgen

03-08-2018   |  Barcelona

La negació d’auxili és una violació dels drets humans que perjudica als nàufrags i reactiva idees racistes i extremistes en deshumanitzar les persones migrants.

El mes de juny de 2018, dos vaixells contractats per organitzacions no governamentals van rescatar més de 800 refugiats d’ofegar-se al mar Mediterrani. Tot i que els ports a Itàlia i a Malta eren els més propers per desembarcar per als refugiats, els governs dels dos estats van negar el permís d’atracada de les naus i donar refugi als refugiats. Des de llavors, el tractament dels refugiats d'aquesta manera s'ha repetit i sembla haver-se convertit en una rutina. 

Segons el Prof. Ulrich Wagner del Consell dels Drets Humans i la Psicologia de l’EFPA: “Com a professionals de la psicologia, declarem que les incidències al Mediterrani tindran conseqüències greus no només per als qui les pateixen directament, els refugiats. La investigació psicològica demostra que les violacions de les necessitats d'integritat física tenen greus conseqüències per als afectats en forma de malaltia posttraumàtica, depressió, suïcidi i elevat nivell d'agressivitat contra els altres."

El brutal rebuig dels refugiats en situació crítica, límit, al mar també tindrà conseqüències per als estats europeus responsables i per a Europa en general. Els ciutadans europeus es preguntaran com justificar una violació tan dramàtica dels drets humans i els valors europeus.

La investigació psicològica ofereix una àmplia evidència que demostra que, en situacions d'amenaces a valors fonamentals com aquesta, els éssers humans tendeixen a culpar a les mateixes persones que pateixen pels danys i les injustícies que han experimentat. D'aquesta manera, allò increïble aparentment té sentit. La conseqüència és que els que pateixen, en aquest cas els migrants, són menyspreats i deshumanitzats, cosa que dona lloc a la reactivació d'idees racistes i extremistes.

El rebuig dels refugiats en perill a desembarcar a port no només té conseqüències importants per als afectats directament, els refugiats, i els estats europeus i el seu clima polític i social, creiem que també és una flagrant violació dels drets humans: l'article 3 de La Declaració General de Drets Humans de les Nacions Unides de 1948 declara que el dret a la vida és fonamental per a qualsevol ésser humà.

Wagner insta: "Com a professionals de la psicologia, demanem a tothom, inclosos els polítics responsables, que retornin a un posicionament d'acord amb la humanitat i els drets humans. Això fins i tot pot promoure la pau a Europa i treballar contra l'augment dels conflictes a Europa".

 

Persona de contacte: Consell dels Drets Humans i la Psicologia de l’EFPA. Prof. Dr. U. Wagner, Philipps-University de Marburg, Alemanya: wagner1(arroba)uni-marburg.de. Telèfon: +49 6421 282 3664

Articles relacionats :
Declaració Universal dels Drets Humans de l'ONU: http://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans: Els psicòlegs de l'EFPA defensen els drets humans: http://efpa.eu/news/human-rights-daydecember-10-efpa-psychologists-warn-about-violations


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC